Fëmijët e porsalindur nuk do të marrin menjëherë nënshtetësinë zvicerane

17 qershor 12:25

Një mocion për dhënien e nënshtetësisë për të huajt e lindur në Zvicër po qarkullon në parlament prej më shumë se një viti. Më në fund është refuzuar.

Ndryshe nga shumë vende të tjera, si Shtetet e Bashkuara ose Kanadaja, Zvicra nuk e njeh të ashtuquajturën “shtetësinë e të drejtës së lindjes”, e cila automatikisht i jep një pasaportë zvicerane kujtdo që ka lindur këtu.

Nëse prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit dhe kanë ende pasaporta të huaja, një person nuk do të marrë nënshtetësinë zvicerane me lindje, përcjell albinfo.ch.

Edhe pse kanë jetuar gjithë jetën në Zvicër, ata kanë të njëjtën kombësi si prindërit e tyre dhe do të vazhdojnë të konsiderohen si të huaj – derisa të natyralizohen.

Në mars 2021, dy deputetë kanë paraqitur një mocion, duke kërkuar që të lindurit në Zvicër nga prindër të huaj të marrin një pasaportë zvicerane në lindje.

Të mërkurën, Këshilli Kombëtar hodhi poshtë një iniciativë të ngjashme parlamentare për të lejuar fëmijët e lindur në Zvicër nga prindër të huaj të bëhen zviceranë nga mosha 18-vjeçare.

“Një fëmijë që ka lindur në Zvicër, flet gjuhën me theksin e rajonit të tij dhe ndjek rrugën e shkollës atje, duhet të jetë në gjendje të përfitojë nga kombësia e vendit ku është rritur; është thjesht sens i përbashkët”, tha deputetja e të Gjelbërve, Delphine Klopfenstein Broggini, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa propozimi pati mbështetjen unanime të partive të krahut të majtë, homologët e tyre konservatorë argumentuan se “ne duhet t’i përmbahemi traditës sonë ‘të lindurit’”, sipas Jean-Luc Addor, një deputet nga Partia Popullore Zvicerane (SVP) e krahut të djathtë.

Ai shtoi se “nuk mund të ketë të drejtë për natyralizim pa integrim” dhe “thjesht fakti i të qenit i lindur në Zvicër dhe i rritur këtu nuk është gjithmonë i mjaftueshëm për të garantuar integrimin”.

Debati pas refuzimit nxiti “disa brouhaha” në dhomë, sipas mediave zvicerane.

I pyetur nga një deputete e Gjelbër, Stefania Prezioso Batou për ndryshimin midis një zvicerani dhe një të huaji që ka lindur dhe arsimuar në Zvicër, Addor u përgjigj: “Dallimi është se zviceranët kanë lindur zviceranë!”.

“Jeta përbëhet nga dallimet mes burrave, midis grave, midis zviceranëve, midis të huajve, kështu është”.

Kjo nuk është përpjekja e parë për t’u dhënë shtetësi të huajve me origjinë zvicerane dhe as refuzimi i parë.

Këshilli Federal paraqiti propozime të ngjashme tre herë – në 1983, 1994 dhe 2003. Ato u mbështetën nga një shumicë e madhe në parlament, por asgjë nuk doli prej tyre në fund. “Për gati 20 vjet nuk ka ndodhur asgjë dhe ia kemi lënë debatin atyre që duan gjithmonë më shumë kufizime në këtë fushë. Është koha për të shkuar sërish në ofensivë”, vuri në dukje Mazzone.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ajo mund të ketë mbuluar trupin e saj me tatuazhe…