Franca dhe Gjermania ia ofrojnë Britanisë “anëtarin e asociuar” në BE

19 shtator 2023 | 23:37

Franca dhe Gjermania po shtyjnë planet për t’i ofruar Britanisë dhe vendeve të tjera evropiane “anëtarësimin e asociuar” në BE, në lëvizje që mund të rindërtojë lidhjet e Britanisë me bllokun.

Të dy vendet kanë paraqitur një plan për të riparuar anëtarësimin në Bashkimin Evropian në katër nivele, me shtetet më të lidhura ngushtë duke formuar një “rreth të brendshëm”.

Nivelet e tjera do të përfshijnë shtetet anëtare aktuale dhe të ardhshme të BE-së, si dhe anëtarësimin e asociuar dhe anëtarësimin në Komunitetin më të gjerë Politik Evropian (EPC) i cili do të ishte i hapur për Mbretërinë e Bashkuar.

Anëtarësimi i asociuar do të formonte “shtresën e jashtme” të parë të bllokut dhe mund të përfshijë anëtarë të tregut të vetëm të Evropës që nuk janë në BE, si Zvicra apo “madje edhe Britania e Madhe”, thuhet në një dokument të paraqitur nga Franca dhe Gjermania, raporton “Independent”.

Anëtarët e asociuar nuk do të jenë të detyruar për “bashkim gjithnjë e më të ngushtë” dhe integrim të mëtejshëm, tha raporti. Ata gjithashtu nuk do të merrnin pjesë në një integrim më të thellë në fusha të politikave si drejtësia, punët e brendshme dhe shtetësia.

Por ata do të duhet të angazhohen për “parimet dhe vlerat e përbashkëta” të BE-së, thuhet në plan, transmeton Klani.

Anëtarët e asociuar do të paguanin gjithashtu në buxhetin e BE-së, por me kosto më të ulëta.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ismet SYLEJMANI Ish-të burgosurit politik janë të shumtë te populli…