Gjermania lehtëson masat për personat e vaksinuar

09 maj 20:10

Në Gjermani një dispozitë hyri në fuqi të dielën, sipas të cilit, ata që i mbijetuan koronavirusit u përjashtuan nga disa masa pandemike. Personat e vaksinuar dhe ata që kanë mbijetuar nga koronavirusi nuk i nënshtrohen më kufizimeve të kontaktit të sektorit privat. Ky grup qytetarësh nuk u nënshtrohet kufizimeve të natës në lëvizje që janë futur në zona me një incidencë shtatëditore mbi 100. Të vaksinuarit dhe ata që i kanë mbijetuar koronavirusit nuk do të kërkohet të vendosen në karantinë pasi të kthehen nga jashtë. Përjashtim bëjnë ata që kthehen nga zonat më të ashtuquajturat variante virale. Ata, gjithashtu, janë të përjashtuar nga detyrimi për të provuar në industritë e shërbimeve që kërkojnë një provë siç janë disa dyqane apo parukeri. E njëjta gjë do të zbatohet për tarracat e objekteve të hotelerisë kur të bëhet hapja e njoftuar. Masa të tjera të tilla si mbajtja e maskave ose mbajtja e një distance mbeten në fuqi edhe për këtë grup. Ata që kanë marrë të paktën dy javë nga doza e fundit e vaksinës konsiderohen plotësisht të vaksinuar. Sipas Institutit Epidemiologjik Shtetëror “Robert Koch”, njerëzit që kanë marrë të dy vaksinat kanë më pak të ngjarë t’i infektojnë të tjerët sesa ata që paraqesin një test të ri negativ për koronavirus. Deri të premten 7.6 milionë qytetarë (9.1 për qind) në Gjermani kishin marrë të dy vaksinat, kryesisht qytetarë të moshuar që ishin në grupet e përparësisë.

Ministrja Federale e Drejtësisë, Christine Lambrecht, paralajmëroi për rrezikun e falsifikimit të lejeve dhe dokumenteve të vaksinimit. “Kjo nuk është një vepër e vogël, por një krim i rëndë që sjell me vete ndëshkime të rënda”, tha Lambrecht. Nënkryetari i Sindikatës së Policisë, Joerg Radek, paralajmëroi për rrezikun e përpjekjeve të përhapura për t’i falsifikuar dokumentet. “Aktualisht nuk ka asnjë dokument të vetëm që vërteton vaksinimin. Kjo hap hapësirë për falsifikim”, tha Radek.

Lambrecht theksoi nevojën që “sa më shpejt të jetë e mundur” të miratohet një certifikatë e vetme digjitale e vaksinimit që do të ishte e vlefshme në të gjithë Bashkimin Evropian. Personat aktualisht të vaksinuar vërtetojnë statusin e tyre me një broshurë vaksinimi ose një dokument të lëshuar nga qendrat e vaksinimit.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Modelja, Oriola Marashi pas lajmeve që është ndarë nga futbollisti,…