Gjermania nis procesin e lehtësimit të marrjes së nënshtetësisë, përfshihen edhe qytetarët e Kosovës

26 maj 11:13

Gjermania ka vendosur të krijojë disa lehtësime për të huajt, që duan të marrin nënshtetësinë e këtij vendi. E këto lehtësime përfshijnë edhe qytetarët nga Kosova, shumë nga të cilët kanë vite që jetojnë në shtetin gjerman.

Në lidhje të drejtpërdrejtë në “RTK”, gazetarja e “Deutsche Welle”-s, Lindita Arapi, ka shpjeguar reformat e ndërmarra nga qeveria gjermane në lidhje me këtë çështje.

Në fakt, ajo ka thënë se reforma në këtë drejtim ka qenë synim i socialdemokratëve, përkatësisht kancelarit Olaf Scholz.

“Në këtë mënyrë, koalicioni qeveritar ka vendosur që të fillojnë diskutimet në Lande dhe më pas të bëhet ndryshimi për lehtësimin e marrjes së nënshtetësisë”, ka thënë Arapi.

Duke shpjeguar se çfarë pritet të ndryshojë, gazetarja Arapi ka sqaruar se të huajt që duhej të prisnin tetë vjet për të marrë pasaportën gjermane, në të ardhmen duhet të presin vetëm pesë vjet.

Gjithashtu, ajo ka thënë se do të bëhet e mundur marrja e nënshtetësisë gjermane edhe pas tre vjetësh, por për këtë duhen arritje shumë të veçanta në integrim siç janë: të flasësh në mënyrë të shkëlqyer gjermanishten, të kesh rezultate të veçanta në punë, të kesh rënë në sy për diçka të veçantë, apo edhe të marrësh pjesë edhe në angazhime vullnetare.

“Por nuk duhet harruar se duhet plotësuar edhe kushtet për ta marrë këtë nënshtetësi. E para dhe më e rëndësishmja është sigurimi i jetesës për vetën dhe familje, pra të mos jesh pjesë e sistemeve sociale, të pranosh rendin liberal demokratik të Gjermanisë, të bësh edhe testin e nënshtetësisë, të mos kesh asnjë dënim për vepër penale”, ka thënë Arapi.

Për më tepër, këto ndryshime cilësohen si shumë të mëdha nga shteti gjerman, por mbi të gjitha, pritet të hiqet një nga kushtet që është cilësuar si shumë diskriminues për të gjithë ata që kanë plotësuar kriteret e tjera për marrjen e nënshtetësisë gjermane, e ajo ishte heqja dorë nga nënshtetësia e shtetit të origjinës.

Në fakt, Gjermania ishte ndër vendet pakta në Evropë, bashkë me Austrinë dhe Holandën, që kishin ligjin i cili nuk lejonte nënshtetësi të dyfishtë, pra nuk lejonte marrjen e nënshtetësisë gjermane, pa hequr dorë nga ajo paraprake.

“Por me reformën, ata që duan ta marrin nënshtetësi gjermane, nuk do të jenë të detyruar ta dorëzojnë nënshtetësinë e parë, pra në njëfarë forme, të heqin dorë nga një pjesë të identitetit të tyre”, ka thënë Arapi.

Përveç kësaj, ajo ka shpjeguar se ka edhe një ndryshim tjetër, sepse fëmijët e lindur në Gjermani, nga prindër të huaj, do ta marrin më lehtë nënshtetësinë gjermane.

“Detyrimi për testin e nënshtetësisë do të hiqet për ata që janë mbi 67 vjeç për të marrë nënshtetësinë dhe për ta mjafton vetëm gjuha e komunikimit”, ka thënë Arapi.

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kim Kardashian është shfaqur e shqetësuar. Në premierën e sezonit…