Ish-kancelari austriak dënohet për mashtrim

24 shkurt 2024 | 00:09

Ish-kancelari i Austrisë, Sebastian Kurz, është dënuar me tetë muaj me kusht pasi u shpall fajtor për dëshmi të rreme nga një gjykatë e Vjenës pas një gjyqi katër mujor.

Ish-udhëheqësi, dikur i përshëndetur si një “djallëzor” i konservatorëve të Evropës, kishte mohuar të minimizonte ndikimin e tij mbi emërimin e drejtuesve të kompanisë shtetërore OBAG kur ai ishte kancelar, dhe emërimet e të cilit ishin zyrtarisht përgjegjësi e ministrit të tij të financave.

Por çështja e korrupsionit të Kurz u përqendrua në dëshminë e tij në një komision hetimor parlamentar se ai ishte “i përfshirë në kuptimin e të informuarit”, por nuk luajti një rol aktiv në emërime.

Gjykata, megjithatë, ra dakord me prokurorët se Kurz ishte në fakt vendimmarrësi përfundimtar dhe paraqiti prova, duke përfshirë mesazhe me tekst dhe dëshmi nga ish besnik Thomas Schmid, kreu i parë i OBAG, i cili u bë dëshmitar shtetëror.

Gjyqi dhe hetimet e tjera të vazhdueshme për korrupsionin kanë dëmtuar reputacionin e linjave të ashpra konservatore dhe kanë dëmtuar çdo mundësi që ai të ketë një rikthim politik.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Aaron Jones i është bashkuar ekipit të drejtuar nga Petar…