Kërkesa për ‘dexamethasone’ arrin majat

23 qershor 2020 | 09:55

Kërkesa botërore për steroidin me emrin dexamethasone është rritur që prej se një studim i realizuar në Britaninë e Madhe zbuloi se mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të vdekjes mes pacientëve me korona.

“Kërkesa ka nisur që të rritet pas studimit që tregoi benefitet e dexamethasone,” u shpreh drejtuesi i përgjithshëm i OBSH, Tedros Adhanom Ghebreyesus nga Gjeneva ditën e sotme.

Kur rezultatet e studimit paraprak u njoftuan javën e kaluar, OBSH deklaroi që i mirëpresin rezultatet e testeve klinike. Zbulimet në fjalë janë ende duke u përpiluar dhe ende nuk janë botuar.

“Megjithëse të dhënat janë ende paraprake, konstatimi i fundit se steroidi deksametazon ofron mundësi të shpëtimit të jetës për pacientët me sëmundje të rëndë Covid-19 na dha një arsye shumë të nevojshme për të festuar,” tha Tedros.

“Sfida e radhës është që të rrisim prodhimin që të mund ta shpërndajmë në mënyrë të shpejtë dhe në mënyrë të barabartë, duke u fokusuar aty ku nevojitet më shumë,” shtoi kreu i OBSH.

“Për fat të mirë ky është një medikament jo i shtrenjtë dhe gjenden shumë prodhues të tij në të gjithë botën, për të cilët ne kemi besim se mund ta përshpejtojnë prodhimin.”

Tedros u shpreh se ndërsa medikamenti tregon benefite tek të sëmurit rëndë me Covid-19, te ata me simptoma të lehta nuk është parë asnjë ndikim.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në ditët e fundit kur është rritur numri i pacientëve…