Kroacia trefishon trupat e saj në Kosovë, thotë se është e rëndësishme për të gjithë rajonin

25 nëntor 01:20

Kroacia ka shtuar trupat e saj ushtarake në Kosovë si pjesë e KFOR-it.

Qeveria kroate ka miratuar një projektligj ku trupat kroate shtohen nga 40 në 150 ushtarë dhe dy helikopterë ushtarakë.

Më 31 tetor 2018, Parlamenti Kroat miratoi një vendim mbi pjesëmarrjen e Forcave të Armatosura Kroate në operacionin për të mbështetur KFOR-in në Kosovë.

“Meqenëse Komanda Operative e KFOR-it, përmes Komandës së Operacioneve Aleate Superiore, shpesh u raportoi Aleatëve mbi nevojën për të përfunduar operacionin e KFOR-it, Republika e Kroacisë propozon të rrisë kontingjentin Kroat në operacionet e mbështetjes së paqes të KFOR-it, nga 40 në 150 anëtarë të Forcave të Armatosura Kroate”, theksohet në draftin e këtij propozimi.

Është pohuar gjithashtu se Kroacia mbështet fuqimisht përpjekjet e NATO-s në ruajtjen e sigurisë në Kosovë si dhe në rajon.

“Kriza aktuale po ndodh në rajon është e rëndësishme për Republikën e Kroacisë për stabilitetin e të gjithë zonës së Evropës Juglindore”, theksohet në draftin e paraqitur për miratin në Parlamentin e Kroacisë.

Në materialin e qeverisë theksohet gjithashtu se “Situata e sigurisë në Republikën e Kosovës, e cila varet nga marrëdhëniet e brishta ndëretnike, migrimi i parregullt etj, është jashtëzakonisht e rëndësishme për shkak të pasojave të mundshme për marrëdhëniet e vendeve të Evropës Juglindore dhe stabilitetit të të gjithë zonës. Prishjet e sigurisë në Republikën e Kosovës mund të kenë gjithashtu implikime për ekonominë kroate, “tha propozimi i qeverisë Kroate.

Kontigjenti i 33-të kroat aktualisht është vendosur në operacionin e KFOR-it. Zonat e shpërndarjes janë Prishtina, Ferizaj dhe kampi afër Pejës.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Barcelona e Juventusi e kanë siguruar kalimin në fazën nokaut…