Mbyllet centrali i dytë bërthamor në Belgjikë

31 janar 16:18

Qeveria Belge ka njoftuar se të mbyllë përgjithmonë centralin e saj bërthamor  Tihange 2, transmetuan mediet lokale.

Pas Doel 3 shtatorin e kaluar, ky do të jetë centrali i dytë bërthamor që mbyllet në Belgjikë, pjesë e largimit të vendit nga energjia bërthamore.

Tihange 2 ishte në shërbim për 40 vjet dhe se mbyllja e tij nuk të çojë në shkurtime të punëtorëve pasi disa prej tyre do të punojnë atje derisa të çmontohet thuhet në raport, duke cituar operatorin Engie Electrabel, ndërsa të tjerët do të transferohen në termocentralet “Tihange 1”, të cilat nga ana e tyre do të çmontohen më 1 tetor 2025.

Kostoja e vlerësuar e çmontimit dhe çmontimit të reaktorit Tihange 2 do të jetë rreth 1 miliardë euro (1.08 miliardë dollarë), shtoi raporti, ndërsa në total për çmontimin e të shtatë reaktorëve në Doel dhe Tihange do të nevojiten rreth 6.3 miliardë euro. Dy reaktorë të tjerë bërthamorë, Doel 1 dhe Tihange 1, do të mbyllen përkatësisht në shkurt dhe tetor 2025, sipas tyre.

Sipas gazetës franceze Le Soir, qeveria belge po e mban derën hapur për një “të ardhme bërthamore”. Qeveria belge ka premtuar 100 milionë euro gjatë katër viteve për Qendrën për Studimin e Energjisë Bërthamore në Mol (SCK CEN) për të studiuar teknologjinë SMR dhe përfundimisht për të zhvilluar një model belg të përbërë nga “reaktorë të vegjël modularë”, me fuqi që varion nga 30 në 300 MWe (MWe) – krahasuar me 1,000 deri në 1,600 MWe për reaktorët e mëdhenj aktualisht në funksion.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Lideri i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Ramush Haradinaj…