Media dhe fëmijët: Kur televizioni është prind…

07 dhjetor 2023 | 01:01

Shikimi i filmave vizatimorë me përmbajtje agresive mund të shkaktojë sjellje të dhunshme tek më të rinjtë, ka treguar hulumtimi i fundit.

Rezultatet e një grupi studiuesish nga Universiteti i Uashingtonit treguan se fëmijët që shikonin filma vizatimor edukativë dhe jo të dhunshëm ishin dukshëm më të socializuar, ndërsa fëmijët që shikonin filma vizatimorë me përmbajtje të dhunshme shfaqnin më shpesh shenja të hershme të agresionit.

Mirëpo, përveç agresionit që prek në mënyrë të pandërgjegjshme trurin dhe që më vonë shfaqet në shoqëri, ka edhe fjalë të këqija që ndikojnë negativisht te shikuesi dhe gjëra të tjera që hyjnë në nënvetëdijen e fëmijës.

Statistikat, të cilat tregojnë se 63 për qind e fëmijëve të moshës parashkollore kanë probleme në zhvillimin e të folurit dhe gjuhës, janë kryesisht të “përshtatura” nga fakti se një fëmijë mesatarisht i moshës parashkollore shpenzon tre orë në ditëpara ekraneve të vegjël dhe dy deri në tre orë shtesë duke
luajtur videolojëra, dhe kjo shkakton një sërë çrregullimesh gjuhësore, psikomotore dhe lokomotore.

Para së gjithash, sepse televizioni dhe videolojërat janë shembuj të komunikimit të njëanshëm në të cilin fëmijët qëndrojnë të heshtur për orë të tëra, dhe fjalori i folur nga personazhet vizatimorë plotëson nivelin e të folurit të fëmijëve dyvjeçarë. Po të dëgjojmë komunikimin e këtyre të vegjëlve, do të shohim se është plot me zëra të paartikuluar dhe klithma lufte të folura nga heronj të filmave vizatimorë apo videolojërave dhe shumë i varfër.

Ndikimi negativ i televizionit tek një fëmijë shtohet edhe nga ndjekja e programeve që nuk janë të përshtatshme për moshëne tij, sepse fëmija nuk e kupton thelbin e historisë, por e drejton vëmendjen vetëm tek ngjarjet e theksuara, kryesisht dhuna, kështu që ka më shumë gjasa që më vonë të imitojë atë që sheh përmes lojës.

Studiuesit këshillojnë prindërit që të shikojnë më seriozisht se çfarë shikojnë fëmijët e tyre në televizor. Më të rinjtë mësojnë shumë nga media, imitojnë atë që shohin dhe dëgjojnë. Ata identifikohen me personazhe, madje edhe ata të filmave vizatimorë, paralajmërojnë ekspertët. Mos harroni të jepni
shembullin më të mirë për fëmijët tuaj. DijaSot.com

http://📸 Look at this post on Facebook https://dijasot.com/media-dhe-femijet-kur-televizioni-eshteprind/?fbclid=IwAR3m_Z-x1PnNikbKjS9W_2yRYk9rGod3h8S–vCKh6510hfGgLHmbfjISrQ_aem_AWBmehkWdI2TPUFdGUpnmQ4dG5jggQGUTpRuymV-t5X9ixIuIy6vRsb6qvg2CqWc7Ic

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Arrestimi dhe shoqërimi i të dyshuarve që kapen për vepra…