MMPH-ja dhe UN-HABITAT-i ndihmojnë komunat në hartimin e dokumenteve të planifikimit hapësinor

18 prill 2019 | 12:00

Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH) me përkrahjen e Programit  për Zhvillim Gjithëpërfshirës, implementuar nga UN-HABITAT në partneritet me PAX dhe CBM, financuar nga qeveria suedeze, ka mbajtur punëtorinë e vizionimit dhe planifikimit urban për komunat: Zubin Potok, Mitrovicë Veriore, Zveçan dhe Leposaviq, e cila po mbahet në Ohër të Maqedonisë së Veriut.

Me qëllim të shkëmbimit të përvojave  në hartimin e dokumenteve të planifikimit urban, pjesëmarrëse  në cilësinë e mysafirëve ishin edhe komuna e Kamenicës dhe Graçanicës.

Në hapje të kësaj punëtorie, sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Arben Çitaku, së bashku me ekipin e MMPH-së, Leutrim Sahiti, këshilltar politik dhe Servet Spahiu, drejtor i DPHBN, në emër të ministrit, Fatmir Matoshi ka falënderuar UN-HABITAT-in për përkrahjen që po i japin komunave të Kosovës në hartimin e dokumenteve të planifikimit hapësinor në nivel komunal dhe është shprehur që MMPH-ja do të mbështesë çdo herë komunat e Kosovës në këtë fushë dhe në fusha tjera që mbulon Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor.

Drejtoresha e UN-HABITAT-it në Kosovë, Gwendoline Mennetrier, ka theksuar se kjo punëtori ndihmon komunat tona partnere të gjenerojnë ide inovative dhe konstruktive, në drejtim të zhvillimit të planeve të tyre komunale të komunave respektive.

Ajo ka vlerësuar që kjo punëtori  është një hap qenësor në rritjen efikase të ofrimit të shërbimeve për qytetarët e komunave respektive si dhe në forcimin e bashkëpunimit nderkomunal dhe ndërinstitucional. Ajo në fund u shpreh e impresionuar me punën e tyre.

Në emër të komunave pjesëmarrëse, ka folur drejtori i Urbanizmit në Komunën e Mitrovicës Veriore, Dejan Krsmanovic, i cili ka falënderuar MMPH-në dhe UN-HABITAT-in për realizimin e kësaj punëtorie, që sipas tij është mjaft e rëndësishme në rrugën e tyre të hartimit të dokumenteve të planifikimit hapësinor, e cila në veçanti do të jap drejtimin e zhvillimit për planet zhvillimore komunale, vlerësimin strategjik mjedisor dhe hartat zonale.

Gjatë  kësaj punëtorie, komunat kanë marrë njohuri nga zyrtarë të MMPH-së dhe UN-HABITAT-it mbi procedurat e hartimit të  dokumenteve të planifikimit, duke përfshirë planin zhvillimor komunal, hartën zonale, vlerësimet strategjike mjedisore dhe planet tjera sektoriale.

Në kuadër të punëtorisë komunat kanë paraqitur vizionet, qëllimet, objektivat dhe aktivitetet e ndërlidhura me legjislacionin e Kosovës për planifikimin hapësinor, përfshirë banimin, infrastrukturën, ekonominë dhe mjedisin që ngërthejnë në vete edhe fusha tematike tjera.

/Epoka e re/ 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Me një minutë heshtje për dëshmorët, ka filluar takimi i…