Multikulturalizimi nga paralamenti maqedon, një leksion për Aleksander Vuçiqin?

15 maj 13:34

Salihe Salihu – PhD kandidat

Këto ditë u mbajtën zgjedhjet presidenciale në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Në garën për president pas përfundimit të numërimit të votave fitues doli Stevo Pendarovski. Ky emër tingëllon i njohur edhe për trevën kosovare pasi paraprakisht u problematizua kandidatura e kandidadëve për shkak të përkatësisë etnike – politike. Disa parti shqiptare mendonin se kandidatuara e Blerim Rekës duhet përkrahur ndërsa partia më e madhe e shqiptarëve Bashkimi Demokratik për Integrim përkrahnin kandidaturën për president konsensual mes parties së Ali Ahmetit dhe Zoran Zaev.

Këto mospajtimet për kandidatë u shuan në prag të ditës për të votuar dhe bëhej thirrje për të marrë pjesë masovikisht duke konsideruar që vota e qytetarëve është në dobi të shtetit dhe gjithë shtetasëve.

Fitorja e presidentit, Stevo Pendarovski, rriti ndjenjën e shpresës se tani e tutje Maqedonia do të jetë bartëse e vlerave multikulturaliste. Pikërisht këto vlera multikulturaliste u shfaqën në ditën kur presidenti i sapozgjedhur bënte betimin në parlamenti maqedonas që udhëheqejnë gjuhën shqipe nga kryeparlamentari Taulat Xhaferi.

Në këtë ceremoni inauguruese u ftuan edhe presidentet e rajonit në mesin e tyre, përveç presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, ishte i pranishëm edhe presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiq.

Ceremonia zhvillohej në gjuhën shqipe dhe kjo ishte një flakaresh mjaft i nxehtë për Vuçiqin, të cilit iu xhindos fytyra gjatë mbajtjeve të kufijeve në vesh për ta kuptuar përkthimin nga shqipja në gjuhën që ai e kuptonte.

Sigurisht, që kjo ngjarje do të jetë pak me pasoja traumatike për Aleksandër Vuçiqin i cili do të bie në depresion nga realiteti me të cilin u ballafaqua ai në paralamentin maqedonas. Por pas depresionit nëse Aleksandri dëshiron të kurohet duhet kuptuar se e ardhmja paqësore është e dizajnuar nga një qasje e re sipas modelit të multikulturalizimit.

Gjithashtu, nëse Aleksander Vuçiq do përcaktohet me qasjen e re drejt së ardhmes paqësore e multikulturore do të kontribuonte vërtetë në radhë të parë Serbisë për ta drejtuarshtetin e vet drejt familjes europianee jo të shantazon popullin e vet dhe gjithë Europën përmes Rusisë, e cila me territor gjysmë aziatike e gjysmë europiane ka ngelur sikur krimbi i dheut në mes dy kontinenteve.

Pos kësaj, nëse Aleksander Vuçiq ndryshon kursin e vet dhe instalon frymën paqësore duhet t’i respekton shtetet fqinje e parasegjithash duhet ta njehë edhe Republikën e Kosovës që është shtet fqinjë i shteti të tij.
Kështu që, parlamenti maqedonas me qasjen e vet paqësore e multikulturore natyrshëm e ka ngacmuar qasjen ultra nacionaliste e hegjemoniste të Aleksander Vuçiq duke ia dhënë këtij një leksion se çfarë qasje duhet të ndjekë rajoni ballkanik.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Daniele De Rossi bëri publik vendimin se do të luajë…