Në Arzignano të Italisë promovohet libri me poezi “Sytë flasin në heshtje”, i autores Afërdita Bashota – Podvorica

16 prill 2024 | 21:33

dielën, 14 prill 2024, një ambient bukur Oratorio Mattarello të Arzignanos u promovimi i librit Sytë flasin heshtje”, i autores Afërdita Bashota Podvorica. promovim morën pjesë bashkatdhetarë tanë nga Arzignano, Milano, Vicenza, Treviso, Padova, Novara, Ferraro, Bassano del Grappa, Montebelluna etj., si dhe ftuar nga Kosova.

Promovimin e librit e moderoi Ragip Thaqi, i cili kontribuon vazhdimisht aktivitete shumta letrare dhe kulturore.

Këtë ceremoni solemne promovimit librit me një fjalë rasti e përshëndeti Diamant Kastrati, Konsull i Përgjithshëm i Republikës Kosovës Milano, i cili e vlerësoi lart punën e mësimdhënësve, e sidomos grave shqiptare diasporë

Z. Kastrati, ndër tjera, theksoi: “Promovimet e librave janë jashtëzakonisht me interes, mirëpo kur flasim për promovimin e librit cilin e ka shkruar një grua, e cila jeton dhe vepron mërgim, atëherë rëndësia është edhe e madhe. Prandaj, është për t’u vlerësuar një punë e tillë dhe unë besoj kjo njëfarë forme apo nkontekst gjerë është shumë e rëndësishme për mërgatën tonë, por edhe për institucionet e Kosovës. këtë mënyrë ne dëshmojmë se gruaja shqiptare mërgatë është e aftë kontribuojë fushën e kulturës dhe arsimit, përfundoi Diamant Kastrati.

vazhdim, Kujtim Sadiku, kryetar i Shoqatës Ardhmëria Arzignano, fjalën e tij përshëndetëse theksoi se kjo shoqatë me veprimtarinë e saj, prioritet kryesor e ka mësimin plotësues gjuhën shqipe. Ai, ndër tjera, tha se “bashkëpunimi ynë me prindërit, me mësuesit dhe me nxënësit e vijojnë mësimin plotësues është i një rëndësie veçantë. Prandaj, do punojmë çdo ditë numri i nxënësve jetë sa i madh”, tha ai fjalën e tij.

këtë rast, kur po promovojmë librin e mësueses, Afërdita Bashota-Podvoricës, lejoni përshëndes e falënderoj stafin e kësaj shkolle: Skënder Podvoricën, koordinator dhe dy mësueset: Valbona Kastrati – Çitakun dhe Afërdita Bashota-Podvoricën. Kontributi i tyre i pakursyer është motiv për nxënësit ta mësojnë gjuhën shqipe dhe t’i ruajnë vlerat tona kombëtare”, përfundoi Kujtim Sadiku.

Me kumtesat e tyre lidhur me përmbajtjen e librit u paraqitën studiuesi, Sali Bashota, poetja Trandafile Molla-Baja, Faik Tafolli, Miradie Zymberi-Avdullahi, ndërkaq emër Botimeve REA, Rozafa Bashota.

Duke folur për veprënSytë flasin heshtje”, Sali Bashota, ndër tjera, thaPromovimi i çdo libri është një ngjarje letrare dhe kulturore, radhë parë, për autorin, ndërsa paraqitja e mendimeve për dhe diskutimi i përmbajtjes tij, pa dyshim, i jep një dimension solemn përurimit tij.

Sali Bashota, tutje thesksoi se “Afërdita ka filluar herët merret me poezi. Paraqitja e përjetimeve personale poezinë e Afërditës e ka ndjekur një rrugë krijuese. Autorja ka pritur ta botojë librin e saj parë, vetëm kur janë pjekur frymëzimet e saj. Një kohë gjatë e ka mbajtur fshehur vetvete tërë atë vrull krijues, derisa ka vendosur ta botojë librin. Kjo fshehtësi e ka domethënien e vet. 

Relacioni i temave atdheut me temat e mërgimit është shumë i theksuar këtë libër. Afërdita ka arritur ta shpalosë realitetin e përjetuar dy kohë dhe dy hapësira. Koha dhe hapësira poezinë e Afërditës i ka shenjat e veta krijuese marrin kuptim figurativ.

Janë mjaft interesante poezitë për kujtimet e fëmijërisë, poezitë për përjetimet e luftës (Disa vargje: “Mbaj mend/ Ishte dita e fundit e marsit 1999/ Lufta kishte filluar/ Edhe sytë e mi”), poezitë për detin, poezitë për dashurinë, poezitë për mërgimin (“Çdo ditë jam mësuar/ Me lutjen e Zotit/ Kurrë nuk jam mësuar/Me mërgimin/ apo te poeziaVetëm unë e kam emrin tim“: Arzignano/ Uji ka një emër tjetër/ Acqua i thonë/ Edhe buka/ Ka një emër tjetër Pane i thonë/ Arzignano/ Zjarri ka nje emër tjetër/ Fuoco i thonë/ Edhe qielli/ Ka një emër tjetër/ Cielo i thonë/ Arzignano / Dielli ka një emër tjetër/ Sole i thonë/ Edhe toka/ Ka një emër tjetër/ Terra i thonë/ Vetëm unë e kam emrin tim”.

Kjo është njëra ndër poezitë bukura dhe domethënëse këtë libër”, tha fund kumtesës tij, Sali Bashota.

vazhdim promovimit fjalën e mori poetja Trandafile Molla-Baja, e cila për librin e Afërdita Bashota-Podvoricës, tha: “Duke e lexuar librin e poetes hyra botën e saj ndjeshme, cilën embrioni i veprës është mendimi realist dhe ideja, malli dhe dashuria sigurisht, përzier me fantazinë muza e saj shpirtërore ia ka përcjellë, duke vënë lëvizje gjithë qenien dhe botën e saj. Poezitë kanë individualitet dallueshëm shpirtëror. Duke qenë se poetja jonë është emigrante, por asnjëherë nuk e harroi vendlindjen dhe atdheun e saj dashur, ajo e ruan atë jo vetëm brenda shpirtit saj, por dhe bulëzën e lotit. Shpesh poetja jonë heshtje nxjerr ofshamë, ofshamë dhimbjeje. emocionon kjo poete me vargjet e saj plot ndjenjë e dhimbje.

Afërdita ka hyrë autostradën e pafundme poetike, ku muza e saj nuk ka ndalur. Karakteristikë e poezive saj janë migjeniane, janë lirike, por kanë veçantën e vet avancuar, moderne, nënkuptuese. Ato dallohen nga kuarteti, mall-nostalgji, dashuri dhe atdhedashuri

tutje, Trandafile Molla-Baja, tha: “Afërdita shkruan bukur. Shpirti i saj ngacmohet nga natyra, qielli e deti, kodra e mali, flutura e zogjtë. Vargjet e poetes pasqyrojnë realitetin. Ato janë kuptimplote dhe kanë figuracion pasur dhe impresionojnë. Shpesh herë ajo vargëzon, shumë jep mesazhe romantike. Pothuajse gjitha poezitë janë me mesazh qartë, kanë brenda sinqeritetin e një gruaje krijuese dhe intelektuale. Ndaj krijimtaria e saj është impresionuese dhe emocionuese. Afërdita ka pjekuri poetike. Ajo premton shumë udhëtimin e saj poetik”, përfundoi ajo

vazhdim promovimit, drejtuesja e Botimeve REA, Rozafa Bashota, duke e falënderuar Afërdita Bashota-Podvoricën për bashkëpunimin, tha:” Është një emocion i veçantë këtë libër po e promovojmë Itali. Libri ‘Sytëflasin heshtjepërçon mesazhe lumturie, gëzimi, malli, pikëllimi, pra emocione reale dhe me cilat ballafaqohemi gjithë ne çdo ditë jetës tonë. Stili dhe krijimi i këtyre poezive është realizuar me shumë vullnet dhe dashuri, njësoj si bashkëpunimi botues-autore. tutje, ajo i përmendi edhe projektet e Botimeve REA dhe planet botuese për këtë vit dhe për vitet e ardhshme

Botimet REA, përveçse Kosovë, është e hapur për bashkëpunim me gjithë krijuesit edhe diasporë”, përfundoi Rozafa Bashota.

Lidhur me vlerën dhe rëndësinë e librit, diskutuan edhe Faik Tafolli dhe Miradie Zymberi-Avdullahi, cilën e vlerësuan përkushtimin dhe punën e Afërdita Bashota-Podvoricës, si fushën e edukimit, po ashtu edhe fushën e krijimtarisë letrare.

këtë aktivitet mori pjesë poeti Franco Berton, ish-kryetar i Komunës One di Fonte Treviso, i cili diskutoi për rëndësinë e poezisë përgjithësi, duke dalluar përkushtimin e shqiptarëve gjitha fushat. Gjithashtu, pranishëm këtë promovim ishin edhe intelektualë italianë dhe përfaqësues arsimit, si Elisa Maria-Sentin, Maurizio Grigolo, Graziella Grendene etj.

Gjithashtu, me fjalët e tyre përshëndetëse u paraqitën edhe: Bajram Desku, Gëzim Muçolli, Bari Dërvishllari dhe Myftar Gjonbalaj.

fjalën e saj falënderuese, autorja Afërdita Bashota-Podvorica, ndër tjera, tha: këto poezi unë jam përpjekur ta shpalos botën time krijuese me tema ndryshme.

Janë këto tema dhe motive kanë preokupuar me vite tëra, prandaj vendosa t’i bashkoj brenda një libri, cilën e titullovaSytë flasin heshtje “. Kam menduar me ditë dhe net për një kohë gjatë, derisa kam vendosur t’i thur këto vargje duke i titulluar poezitë dhe duke i ndarë ato nëpër cikle.

Frymëzimet e mia gjithnjë kanë motivuar merrem me tema cilat pari i ndjej shpirt dhe i përjetoj, siç janë: tema e vendlindjes, fëmijëria, tema e luftës popullit tim për liri, tema dashurisë, tema e mërgimit e tjera.

Poezinë e parë e kam shkruar klasën e katër shkollës fillore Kijevë, cilën e pata recituar televizionin e atëhershëm Prishtinës.

Kam vazhduar shkruaj edhe kohën kur isha gjimnaziste Kijevë, si dhe gjatë kohës së studimeve Prishtinë.

Një numër madh poezive mia i kam shkruar fletore janë djegur bashkë me bibliotekën e vëllait tim, Saliut vendlindje, Caravik Klinës.

fund fjalës saj, autorja falënderoi familjen e saj për mbështetjen e pakursyer rrugën e saj krijuese, si dhe Botimet REA për botimin e librit saj.

këtë promovim poezitë e zgjedhura nga libri “Sytë flasin heshtje i recituan: Valbona Kastrati-Çitaku, Silvana Lazri, Antigona Gashi, Adriatik Podvorica, Rea Bashota, si dhe nxënësit e shkollësArdhmëriaArzignano: Riana Humolli, Jara Abdullahu dhe Alea Miftari.

përfundim promovimit, Bashkimi i Shoqatës Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë Novara Italisë e nderoi Afërdita Bashota-Podvoricën me Certifikatë Mirënjohjeje për kontributin e çmuar fushën e krijimtarisë letrare, ruajtjen e kulturës dhe vlerave kombëtare shqiptare

Promovimi i libritSytë flasin heshtje i autores Afërdita Bashota – Podvorica, dëshmoi se diasporë mund organizohen aktivitete përgatitura me shije dhe kulturë.              

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës të martën me 16…