OBSH: Imuniteti i tufës nuk arrihet brenda vitit 2021

11 prill 23:40

Pavarësisht nga vaksinat anti-Covid, imuniteti i tufës nuk do të arrihet në 2021. Ky është paralajmërimi nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) se, pavarësisht nga harta e shpërndarjes së vaksinave, ajo ka filluar të jetë gjithnjë e më shumë e mbushur me flamuj që tregojnë se vendet ku administrohen dozat e para, argumenton se “ne nuk do të arrijmë asnjë nivel të imunitetit të popullsisë ose imunitetit të tufës në 2021“.

Disa vende rreth botës, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanada, Mbretëria e Bashkuar, Italia, Gjermania dhe vendet e tjera të Bashkimit Evropian, si dhe Rusia, Kina, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Izraeli (duke udhëhequr garën për administrim me 20% të popullsisë, vaksinat) kanë filluar fushatat e imunizimit, me synimin për të vaksinuar sa më shumë njerëz që të lirohen nga kërcënimi i virusit.

Sidoqoftë, “ne nuk do të kthehemi në normalitet shpejt” gjithashtu vuri në dukje Dale Fisher, president i Rrjetit të OBSH-së për Alarmin dhe Reagimin në një konferencë shtypi të organizuar nga agjencia Reuters, duke sqaruar se për të marrë imunitetin e popullsisë do të jetë e nevojshme ta arrijmë atë në shumicën e vendeve.

Disa mund të kenë sukses, por edhe në këtë rast ne nuk do të kthehemi në normalitet, veçanërisht përsa i përket kontrollit të kufirit”.

Skepticizmi është për shkak të faktit se për të arritur imunitetin e tufës, d.m.th. mbrojtje indirekte nga një sëmundje infektive që ndodh përmes vaksinimit ose përgjigjes imune për shkak të infeksionit natyror, OBSH ka vlerësuar mbulimin e vaksinimit të 60-70% të popullsisë globale, duke llogaritur këtë përqindje bazuar në disa studime të modelimit.

Një sfidë komplekse pasi që dozat do të duhet të prodhohen dhe administrohen për miliarda njerëz në të gjithë botën, duke marrë parasysh më shumë se 7.8 miliardë banorë të Tokës, me të gjitha problemet që rrjedhin nga një fushatë globale e imunizimit, siç është ftohja në vendet në zhvillim, si dhe disponueshmëria e profesionistëve shëndetësorë që kanë aftësitë e duhura për të administruar vaksinën.

Prandaj duhet të sigurohet që të gjitha vendet të kenë akses në vaksinim për të shmangur rezervuarët e viruseve në disa zona të planetit dhe mbi të gjitha për të shmangur që një qarkullim i qëndrueshëm të çojë, siç është parë tashmë, në zhvillimin e varianteve dhe në rrezikun e mutacioneve që mund t’i japë SARS -Cov-2 aftësinë për t’i rezistuar vaksinave.

Aspekte të tjera që do të merren në konsideratë do të jenë sigurisht edhe kohëzgjatja e imunitetit, për të cilën deri më sot një periudhë prej 9-12 muaj vlerësohet me hipotezën se pas kësaj periudhe është e nevojshme një tërheqje, si dhe mungesa aktuale e një vaksine për fëmijë dhe të rinj nën moshën 16 vjeç, një grupmoshë që në disa zona të planetit përfaqëson një nga më të populluarat.

Qëllimi për të arritur imunitetin e tufave, madje edhe duke parë vetëm vendet ku po zhvillohen fushatat e vaksinimit, është pra një qëllim kompleks që mund të arrihet në nivel lokal dhe për të cilin ndoshta do të jetë e nevojshme të insistohet në një nivel global me kalimin e kohës, mbase duke shpresuar që, siç ndodhi me koronavirusët SARS dhe MERS, SARS-Cov-2 gjithashtu vendos që të zhduket, deri në atë pikë sa të mos përfaqësojë më një kërcënim global.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Amerikani Vitaliy Grechin, është biznesmeni i pasur që qëndron pas…