Paraqitet raporti përfundimtar për shkarkimin e presidentit Meta

28 maj 14:15

Komisioni hetimor i Kuvendit të Shqipërisë për shkarkimin e presidentit të Shqipërisë, Ilir Meta, ka paraqitur raportin përfundimtar, sipas të cilit presidenti shqiptar ka shkelur 4 nene të Kushtetutës.

Gjatë mbledhjes së mbajtur paraditen e sotme, kryetari i këtij komisioni, Alket Hyseni, teksa ka  prezantuar raportin përfundimtar, ka thënë se ky dokument do të votohet unanimisht dhe do të paraqitet në Kuvend brenda 7 ditëve.

“Qartësisht rezulton se presidenti ka kryer veprimtari të njëanshme partiake, anti-mazhorancë, që bie ndesh me nenin 89 të Kushtetutës, ku parashikohet se Presidenti nuk mund të mbajë asnjë detyrë tjetër publike, nuk mund të jetë anëtar partie dhe as të kryejë veprimtari të tjera. Presidenti nuk duhet që të përfshihet në fushatë zgjedhore kundër një ose disa forcave politike, apo të mbështesë grupe të tjera. Qëndrimet e veta publike, të ashpra kundër mazhorancës, presidenti i ka mbajtur në mënyrë konstante. Komisioni hetimor çmon se presidenti nuk qëndroi mbi palët dhe me qëndrimet e tij humbi funksionin e të qenit faktor ekuilibri”, ka thënë Hyseni.

Kuvendit të Shqipërisë i duhen 94 vota që presidenti i Republikës të shkarkohet nga detyra.

Partia Socialiste, e cila ka fituar zgjedhjet në Shqipëri për herë të tretë, ka nisur një proces me të cilin pretendon ta shkarkojë presidentin duke thënë se ai ka shkelur Kushtetutën me gjuhën e përdorur në deklaratat e tij para, gjatë dhe pas fushatës zgjedhore.

Deputetët socialistë kanë thënë se presidenti Meta ka bërë shkelje flagrante të Kushtetutës së Shqipërisë dhe se “me veprimet, sjelljet dhe mesazhet e dhëna në publik nuk ka garantuar unitetin kombëtar, nuk ka moderuar konfliktin politik, por përkundrazi e ka nxitur atë në terma të tilla, të cilat sollën si pasojë daljen e organizuar të militantëve të partive politike në rrugë duke terrorizuar qytetarët, duke kufizuar lirinë e tyre të lëvizjes si dhe lirinë personale, deri në kryerjen e konflikteve me armë”.

Ndërsa presidenti Ilir Meta nuk është paraqitur në asnjë prej seancave, pavarësisht thirrjeve  i janë bërë nga Komisioni hetimor dhe nga deputetët e PS-së.

Meta ka thënë se nuk do të njohë asnjë veprimtari të një Kuvendi “njëpartiak” dhe se do të ushtrojë detyrën e tij deri më 24 korrik të vitit 2022.

Në rast të shkarkimit, presidenti Meta do të bëhej presidenti i parë i shkarkuar i Shqipërisë në epokën 30-vjeçare që kur Shqipëria rrëzoi komunizmin 50-vjeçar dhe i hapi rrugë tranzicionit demokratik.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kryeministri Albin Kurti ka lavdëruar përbërjen e re të bordit…