Presidenti kroat: Për sa kohë jam president, asnjë ushtar kroat s’do të shkojë në Ukrainë

28 shkurt 2024 | 08:10

Presidenti kroat Zoran Milanoviq tha se asnjë ushtar kroat nuk do të shkojë në Ukrainë derisa të jetë president i vendit dhe komandant suprem i forcave të armatosura.

Në të njëjtën kohë, ai akuzoi kryeministrin Andrej Plenkoviq se për “promovim personal” dhe nëse do të mundej, do të merrte kroatët dhe ushtarët kroatë në luftë në Ukrainë.

“Edhe pse Andrej Plenkoviq, për shkak të promovimit të tij personal, është qartësisht i gatshëm të marrë pjesë në krijimin e një alibie për dështimet e strategjisë së mëparshme të Brukselit për të ndalur luftën në Ukrainë, presidenti i republikës garanton se Kroacia dhe ushtarët e saj nuk do të marrin pjesë në atë”, njoftoi shërbimi për shtyp i Milanoviqit në një deklaratë.

Ai vlerësoi se “zgjidhja e vetme për luftën në Ukrainë është arritja e një marrëveshjeje paqeje që do të parandalojë viktima të reja dhe do të shpëtojë mijëra jetë”.

“Presidenti i republikës e ka thënë këtë që nga fillimi i luftës dhe kjo do të jetë politika e tij në të ardhmen”, thuhet në deklaratë.

Milanoviq ka reaguar ndaj deklaratës së Plenkoviqit pas kthimit nga samiti i aleatëve perëndimorë të Ukrainës në Paris se Kroacia nuk ka ofruar të dërgojë ushtarë kroatë në Ukrainë.

Plenkoviq përkujtoi se Parlamenti kroat më herët nuk e kishte miratuar pjesëmarrjen e Kroacisë në stërvitjen e ushtarëve ukrainas, e cila, sipas tij, ishte e natyrës beninje dhe se as nuk kishte ofruar largimin e ushtarëve kroatë në Ukrainë.

Milanoviq në deklaratë ka thënë se me atë deklaratë, Plenkoviq ka konfirmuar se ai është një “kryeministër me qëllime të rrezikshme”, i cili, nëse do të mundej, do t’i çonte kroatët dhe ushtarët kroatë në luftë në Ukrainë.

“Është e qartë nga fjalët e tij se Kroacia nuk ka ofruar të dërgojë ushtarët e saj në Ukrainë vetëm sepse Plenkoviq tani nuk mund të llogarisë në mbështetjen e Parlamentit kroat dhe Presidentit të Republikës për marrëzi të tilla”, tha Milanoviq.

Presidenti theksoi se për hir të sigurisë dhe interesave të Kroacisë dhe qytetarëve të saj, Plenkoviq duhet të japë përgjigje të qarta për pyetjet e diskutuara në Paris, në emër të të cilit ai merr të drejtën të marrë pjesë në diskutimet për pjesëmarrjen e ushtarëve kroatë në luftë. në Ukrainë dhe nëse ai po shtyn për futjen e trajnimit të detyrueshëm ushtarak në Kroaci në mënyrë që të përgatisë ushtarët kroatë për t’u dërguar në luftë në Ukrainë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sindikata e Bashkuar e Arsimit ka thënë se janë 400…