Serbia thotë se ka arrestuar një tjetër spiun që ‘informonte’ për Prishtinën dhe Tiranën

23 shkurt 2024 | 20:49

Një tjetër anëtar i të ashtuquajturit “grupi i spiunazhit” është arrestuar në një operacion të përbashkët nga anëtarët e Agjencisë për Siguri dhe Informacion dhe Prokurori i Lartë Publik i Jagodinës, në Serbi.

Autoritetet serbe pretendojnë se ai është pjesë e një grupi që spiunonte për llogari të shërbimit sekret shqiptar dhe atij të Kosovës njëkohësisht. Vlen të theksohet se të gjithë të arrestuarit e këtij grupi janë shtetas serbë.

Artikulli i gazetës serbe B92:

Arrestimi u bë në kuadër të hetimeve dhe ndjekjes së mëtejshme të një grupi personash që përbënin rrjetin e inteligjencës të krijuar në territorin e Serbisë nga D.R, me urdhër të Agjencisë së Inteligjencës Shtetërore të Shqipërisë (SHISH) dhe agjencive të inteligjencës së Kosovës.

Siç raporton Novosti, është P.M nga Jagodina, shtetas i Serbisë, i cili është arrestuar teksa po kthehej nga jashtë. Ai dyshohet për veprën penale të spiunazhit dhe i është caktuar masa e paraburgimit deri në 30 ditë.

Dyshohet se P.M me urdhër të DR-së është angazhuar në mbledhjen dhe shpërndarjen e të dhënave për lëvizjet e përfaqësuesve të autoriteteve shtetërore dhe të ushtrisë serbe në zonën e Serbisë qendrore. Të dhënat e mbledhura i janë dorëzuar udhëheqësit të këtij grupi spiun nga D.R, i cili ia ka përcjellë pjesëtarëve të shërbimit inteligjent të Shqipërisë dhe Agjencisë së Inteligjencës së Kosovës, për të cilën kanë marrë kompensim monetar. Përveç nevojave për inteligjencë, B92 shkruan, se grupi i përdori të dhënat edhe për përpjekje për diskreditimin e Republikës së Serbisë në kuadrin ndërkombëtar.

Anëtarët e BIA-s zbuluan në fillim të vitit dhe shpërthyen një rrjet spiunazhi në territorin serb dhe me atë rast u arrestua D.R, shtetas i Serbisë, i cili ishte drejtues i atij grupi me dyshimin se ka qenë bashkëpunëtor i Shërbimit Informativ Shtetëror të Shqipërisë – SHISH në vitin 2022, sipas urdhrave dhe detyrave të të cilit ka vepruar deri në arrestimin e tij.

Dyshohet se, përmes shërbimit inteligjent të Shqipërisë, DR ka vendosur kontakte me strukturën e sigurisë që funksionon nën autoritetin e institucioneve të përkohshme të Prishtinës, të ashtuquajturën Agjencia e Inteligjencës së Kosovës. Përveç DR-së, pak ditë më vonë është arrestuar edhe A.D nga Novi Pazari, i cili ishte edhe pjesë e këtij grupi spiun.

Me rrjetin e tij të bashkëpunëtorëve, D.R duke mbledhur të dhëna për anëtarët individualë të shërbimeve të sigurisë të Serbisë dhe serbët nga Kosova për Agjencinë Shtetërore të Inteligjencës së Shqipërisë dhe me urdhër të tyre, ishte i angazhuar gjatë situatave të krizës në veri të Kosovës, veçanërisht gjatë protestave dhe barrikadave.

Ai në disa raste ka filmuar fshehurazi edhe lëvizjet e forcave të sigurisë serbe në zonën e komunës së Rashkës, kryesisht njësitë e Ushtrisë Serbe. Synimi i D.R-së ishte të mblidhte sa më shumë video materiale për “shënjestrat” dhe t’ia dorëzonte shërbimit inteligjent të Shqipërisë.

Në kuadër të hetimeve, anëtarët e BIA-s, në afërsi të fshatit Karadak, në afërsi të Rashkës, ndër të tjera kanë gjetur një aparat fotografik dhe një panel diellor që furnizonte kamerën me rrymë si dhe një kartë SD.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Presidentja e vendit, Vjosa Osmani, ka thënë se pas zgjedhjeve…