Si e ka nënshtruar Putini Kishën?

24 prill 2024 | 08:29

Dihet mirë se marrëdhëniet midis regjimit të Putinit dhe Patriarkanës Ortodokse të Moskës kanë qenë të mira prej disa kohësh dhe në të vërtetë ato po përmirësohen gjithnjë e më shumë.

Por përkufizimi i “Luftës së Shenjtë” dhënë nga Patriarku Ortodoks i Moskës Kirill për agresionin rus kundër Ukrainës bëri bujë në të gjithë botën.

“Operacioni special ushtarak është një Luftë e Shenjtë, në të cilën Rusia dhe populli i saj, duke mbrojtur hapësirën unike shpirtërore të Rusisë së Shenjtë, përmbushin misionin hyjnor, duke mbrojtur botën nga sulmi i globalizmit dhe fitorja e Perëndimit të rënë në Satanizëm”, kështu thuhet në deklaratën, e cila është nënshkruar nga Kirill i pari, edhe pse është hartuar nga Këshilli Botëror i Popullit Rus, konceptuar dhe themeluar nga vetë Kirill në vitin 1993, dhe president i së cilës ai është që nga viti 2009.

Vladimir Putin “nënshtron” edhe Kishën, si po e ndihmon

Ky Këshill është që të dyja një institucion kishtar dhe patriotik, ai përfshin peshkopë dhe klerikë ortodoksë, zyrtarë të Kremlinit, drejtues ushtarakë, profesorë universiteti etj, të gjitha me Vladimir Putin si hyjni supreme.

Ideologjia mbi të cilën mbështetet Këshilli nuk e identifikon popullin rus në bazë të përkatësisë etnike, por në “vlerat e tyre tradicionale”, të cilat i kapërcejnë kufijtë.

Me pushtimin e Ukrainës, ideologjia e një ruseje të të gjitha grupeve etnike që jetojnë në territorin e identifikuar si rus edhe përtej kufijve të saj gjeografikë dhe politikë është imponuar gjithnjë e më shumë.

Putin e ka falënderuar Kishën Ortodokse për mbështetjen e saj për luftën çlirimtare të Ukrainës.

Dhe është pikërisht kjo ideologji që mbështetet qartë në deklaratën për Luftën e Shenjtë të nënshkruar nga Kirill.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sulmet izraelite u shtuan në të gjithë Gazën të martën…