Si t’u nxisim kreativitetin fëmijëve gjatë ditëve të izolimit në shtëpi

01 prill 10:55

Kreativiteti është një cilësi e çmuar dhe e rrallë! Në këtë kohë kur të gjithë po jetojmë ditët e izolimit për shkak të koronavirusit që ka “gjunjëzuar” të gjithë botën, fëmijët ndoshta janë ajo kategoria më e prekur sepse u duhet të qëndrojnë larg aktiviteteve të tyre argëtuese, e shumë të tjerë edhe larg shkollës dhe studimeve. Ndaj, këtu janë disa mënyra të thjeshta se si ju të nxisni kreativitetin e tyre gjatë ditëve të karantinës.

1. Organizimi i kohës, një sfidë ndaj krijimtarisë
Anglisht, futboll, park, shumëllojshmëria e aktiviteteve për fëmijë është shumë e madhe. Mund të thuhet se fëmijët tanë janë të privilegjuar sepse kanë shumë aktivitete interesante dhe stimuluese që mund të kryejnë. Fëmijët nuk mërziten, kështu që ata nuk duhet të shpikin lojëra. Ata nuk kanë nevojë për të bërë një përpjekje për të transformuar një mjedis në mënyrë që ata të argëtohen në të, sepse ata kanë gjithçka në duart e tyre. Prandaj, strategjia e parë për të stimuluar kreativitetin tek fëmijët është t’u jepni atyre kohë dhe hapësirë për të marrë vendime.

2. Vështirësia e sfidave
Fëmijët mund të zhvillojnë krijimtarinë e tyre gjatë sfidave në një mënyrë shumë inteligjente, vetëm dhe në një grup. Arritja e një qëllimi dhe fitimi i një sfide pa ndihmën e nënës dhe babait stimulon kreativitetin dhe forcon besimin e tyre. Puna në një grup është gjithashtu e mirë, ndonjëherë fëmijët nuk kanë frymën e autonomisë që është e nevojshme për të kapërcyer sfidat. Ju mund ta ndihmoni atë për sa kohë që ata zgjidhin problemin.

3. Teknologjia
Fëmijët e duan teknologjinë, por është e rëndësishme t’i lini ata ta përdorin atë në mënyrë krijuese. Lojërat janë të mira, por më mirë nëse ndërvepruese për të ndihmuar fëmijët tanë të bashkëveprojnë edhe përmes një ekrani, teknologjia në këtë kuptim vërtet mund të japë shumë stimuj. Mjedisi shoqëror është gjithashtu thelbësor për zhvillimin e krijimtarisë. Në kontekstet krahasuese, në të vërtetë, aftësitë e të vegjëlve testohen përmes stimujve të reagimit ndaj konteksteve të reja. Ambientet sociale janë vende të mira për të zhvilluar kreativitet.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në zyrën e presidentit, në takimin e tij me kryeministrin…