Softueri i ri mund të parashikojë fatkeqësi natyrore dhe të shpëtojë jetë

29 gusht 2023 | 13:29

Ngrohja globale po shkakton gjithnjë e më shumë fatkeqësi natyrore që shkaktojnë dëme të mëdha dhe çojnë në humbje të jetëve njerëzore.

Një grup inxhinierësh nga Universiteti Monash në Australi kanë krijuar softuer të quajtur GeoXPM (GeoXPM) që mund të parashikojë se ku mund të ndodhë një fatkeqësi natyrore dhe të vlerësojë dëmin që mund të pritet prej saj.

Sipas inxhinierëve, ky është softueri i parë i këtij lloji në botë dhe mund të ndihmojë në minimizimin e dëmeve dhe viktimave nga fatkeqësitë natyrore në të ardhmen. Softueri mund të ofrojë masa për të shmangur skenarin më të keq në rast të një fatkeqësie natyrore.

Në një video të shkurtër, inxhinierët përfaqësojnë vizualisht mjetin që ilustron rrugën e marrë nga mbeturinat pas një shembjeje në një minierë në Shtetet e Bashkuara.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kampioni i Kosovës dhe fitues i Kupës së Kosovës në…