Studiuesit: Shikimi i filmave horror mund të lehtësojnë stresin

30 tetor 19:13

Studiuesit thonë se të parit filma horror mund të lehtësojnë nivelin e stresit. Një psikiatër fëmijësh në Qendrën Mjekësore Milton S. Hershey të Penn State Health Dr. Ramnarine Boodoo, thotë se në përgjithësi kjo i bën njerëzit të ndjejnë panik dhe frikë por pse disa njerëz i preferojnë kaq shumë filmat horror?

Boodoo thotë se një teori është se ajo ndihmon në përballimin. Njerëzit janë të pajisur me mekanizma të rrënjosur thellë dhe të pavetëdijshëm që i ndihmojnë ata t’i përgjigjen stresit, të lidhur nga momentet kur rreziku mund të jetë pikërisht jashtë.

Për dikë që shikon “The Exorcist”, “ju keni një aktivizim të atij që quhet “sistemi nervor simpatik”, i cili mund të shkaktojë gjëra të tilla si rritje të rrahjeve të zemrës dhe ritmit të frymëmarrjes,” tha Boodoo. “Ndonjëherë mund të shkaktojë ndjenja mjaft të këqija të ndjesisë së përzierjes apo edhe djersitje. Shpesh mund të jetë si një sulm paniku.”

Kjo mund të jetë edhe diçka e mirë pasi mund të ndihmojë edhe në aftësinë e një personi për të përballuar situatat stresuese të jetës reale.

Këto përvoja mund të ofrojnë gjithashtu një lloj terapie ekspozimi, duke zvogëluar frikën me kalimin e kohës, tha studiuesja Hannah Nam, një studente e vitit të tretë të mjekësisë në Penn State College of Medicine.

“Ju mund t’i zbatoni këto taktika në skenarë të jetës reale,” tha Nam në njoftim. “Gjithashtu zbulova se mund të jetë një formë e lehtësimit të stresit për disa njerëz”.

Për disa, mund të ndihmojë në lehtësimin e stresit, si për shembull gjatë kulmit të pandemisë, kur shikueshmëria e filmave të frikshëm u rrit.

“Shumë studime kanë treguar se ekspozimi i vazhdueshëm i drejtpërdrejtë – veçanërisht tek të rinjtë – ndaj materialeve grafike, ul ndjeshmërinë dhe rrit agresionin,” vuri në dukje Boodoo. “Pra, me të vërtetë duhet të jemi të kujdesshëm me sa ekspozim kemi ndaj këtij lloj stimuli.”

Shumë njerëz kanë pragje më të ulëta të traumës, ose sepse janë të tillë ose për shkak të përvojave të kaluara të traumës. Kjo mund të përfshijë njerëz që kanë çrregullime ankthi ose probleme të kontrollit të impulsit, si dhe çrregullime kardiake ose të frymëmarrjes.

“Tmerri na lejon të shfarosim frikën tonë më të keqe, sigurisht,” tha Blayne Waterloo, një specialist i përmbajtjes dhe dizajnit në internet për Penn State Health, i cili pret një podcast mbi filmat horror.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Nënkryetarja e PDK-së, Vlora Çitaku ka shprehur kritika ndaj Qeverisë…