Të bëhesh i pandashëm dhe kontrolli mbi vëmendjen

18 shtator 2023 | 13:48

Kuptoni shkaktarët tuaj hapi i parë për t’u bërë i pandashëm është të kuptoni shkaktarët tuaj. Cilat janë gjërat që ju bëjnë të humbni fokusin dhe të shpërqendroheni? Pasi të njihni shkaktarët tuaj, mund të filloni të zhvilloni strategji për t’i shmangur ato. Kjo vjen të gjeni kohë për tërheqje. Tërheqja është koha që shpenzoni për detyrat tuaja më të rëndësishme. Është koha kur po përparoni drejt qëllimeve tuaja, çdoherë duke u siguruar që të planifikoni kohë për tërheqje në ditën tuaj dhe ta mbroni atë nga shpërqendrimet.

Citoi Nir Eyal

Ka shumë shkaktarë të jashtëm që mund të na shpërqendrojnë, të tilla si telefonat tanë, emaili dhe mediat sociale. Ne mund t’i hakdojmë këta aktivizues duke përdorur mjete si “Mos shqetëso”, duke çaktivizuar njoftimet dhe duke fshirë aplikacionet që nuk na duhen. Po ashtu është edhe të bllokosh shpërqendrimet. Ndonjëherë mënyra më e mirë për të shmangur shpërqendrimet është thjesht t’i bllokoni ato. Kjo mund të bëhet duke përdorur një kohëmatës, duke punuar në një vend të qetë ose duke mbajtur kufje. Por ekziston edhe mundësia që mund të bëhet duke i lënë telefonat tanë, duke mbyllur emailin tonë ose duke bërë një pushim nga mediat sociale, çoftë profesioni juaj administratë, teknik, ekonomist, gazetar, doktor, profesorësh, avokat apo gastronom e te tjera  pra kjo vlen për të gjitha fushat të cilat i veprojmë gjatë cikleve të jetës.

Nuk zgjohesh thjesht dhe bëhesh flutur, rritja është një proces.

E rëndësishme është që të kini kujdes për vëmendjen tuaj. Jini të vetëdijshëm se ku po shkon vëmendja juaj dhe pse. Kur vëreni se po shpërqendroheni, bëni një hap prapa dhe pyesni veten pse. A je i mërzitur? Jeni të stresuar? Pasi të dini pse po shpërqendroheni, mund të filloni të trajtoni çështjen themelore.

Të bëni pushime është e rëndësishme sepse të bëni pushime gjatë gjithë ditës edhe nëse janë vetëm për disa minuta, kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të përqendruar dhe të shmangni djegien. Heshtja nuk është bosh!

Është plot me përgjigje.

Festoni sukseset tuaja. Kur arrini një qëllim, gjeni kohë për të festuar suksesin tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të motivuar dhe të vazhdoni të ecni përpara.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë. Nëse jeni duke luftuar për t’u bërë i pandashëm, mos kini frikë të kërkoni ndihmë. Ka shumë burime të disponoheshe, të tilla si libra, artikuj dhe kurse online.

Thelbësore është të jini të durueshëm pasi që të bëhesh i pandashëm kërkon kohë dhe përpjekje. Mos u dekurajoni nëse nuk shihni rezultate menjëherë. Vetëm vazhdoni të praktikoni dhe përfundimisht do të keni sukses.

Albina Hyseni,

Administrat Publike, Mardhënje Ndërkomëtare, Studime Evropiane

Njohuri të gjera Psikologjike, Teknike Farmaceutike

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Gjykata Themelore e Prishtinës, i ka dënuar më 28 muaj…