Vaji i kanabisit bëhet legal në Britaninë e Madhe, shkas rasti i një djaloshi epileptic

11 tetor 2018 | 22:44

Vaji i kanabisit medicinal do të jetë në dispozicion në recetë nga muaji i ardhshëm në Britaninë e Madhe, tha sekretari i brendshëm.

Nga 1 nëntori, ligjet e Britanisë së Madhe do të ndryshojnë për të lejuar që produktet me bazë kanabis për përdorim mjekësor të përshkruhen në Angli, Uells dhe Skoci, sipas një deklarate me shkrim nga Sajid Javid.

 

Ndryshimi dramatik në politikë vjen pas një skandali mbi djaloshin epileptik Billy Caldëell të cilit iu ndalua marrja e vajit të kanabisit që iu ishte përcaktuar atij jashtë vendit.

Billy iu kthye ilaçit pas një kampanje të profilit të lartë të drejtuar nga nëna e tij, e cila detyroi Javidin t’i jepte një licencë emergjence 20-ditore për përdorimin e saj.

Sekretari i Shtetit ka insistuar se ndryshimi i sotëm nuk është hapi i parë drejt legalizimit më të gjerë të kanabisit.

Droga që do të kualifikohen si një ‘produkt me bazë kanabis për përdorim medicinal në njerëz’ duhet:

Përmbajnë kanabis, rrëshirë kanabis, cannabinol kompleks ose një derivat cannabinol

Të prodhohet për përdorim medicinal në njerëz

Të jetë një produkt medicinal ose të përdoret si një përbërës në një produkt medicinal

  1. Javid shtoi se qeveria beson se është e rëndësishme që qasja në këto produkte të mbetet e kontrolluar rreptësisht për të parandaluar keqpërdorimin.

Pra, recetat do të lëshohen vetëm nga mjekët në regjistrin specialist të Këshillit të Mjekësisë së Përgjithshme, pohon deklarata.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në stadiumin ‘Fadil Vokrri’ në Prishtinë,  ku është  zhvilluar loja…