Zëvendëskryeministri Gjeloshaj kërkon që Tuzit t’i ndërrohet emri, të quhet Malësi

03 mars 2024 | 20:40

“Shpresoj që Tuzi [komunë e banuar me shumicë shqiptare] së shpejti ta marrë emrin që duhet ta ketë, pra Malësi”, ka thënë Nik Gjeloshaj, zëvendëskryeministër shqiptar në Qeverinë e Malit të Zi.

Ai në një deklaratë publike ka thënë se Ligji për Organizimin Territorial të Malit të Zi përcakton se themelimi i komunës, heqja dhe ndryshimi i territorit të një komune bëhet me: bashkimin e dy ose më shumë komunave në një komunë të re, ndarjen e njërës komunë në dy ose më shumë komuna të reja, duke aneksuar një pjesë të një komune në tjetrën, duke bashkuar pjesë të dy ose më shumë komunave në një komunë të re, duke shfuqizuar një komunë dhe duke aneksuar territorin e saj në një ose më shumë komuna.

“Ligji nuk e parasheh rastin e ndarjes së dy komunave nga një komunë, vetëm një, kështu që fillimisht duhet të përfundojë procesi i demarkacionit dhe ndarjes së pronës ndërmjet Komunës së Tuzit dhe Kryeqytetit të Podgoricës në tërësi. Kjo posaçërisht duke pasur parasysh faktin se në kohën kur Tuzi u bë komunë, Zeta nuk ekzistonte si komunë e veçantë por si Golubovci – komunë në kuadër të Kryeqytetit”.

Prandaj, theksoi ish-kryetari i Tuzit, është e nevojshme që fillimisht të përfundojë procesi i demarkacionit ndërmjet Komunës së Tuzit dhe Kryeqytetit të Podgoricës, “i cili ndër të tjera përfshin demarkacionin territorial dhe mënyrën e ndarjes së pronës”.

“Vetëm pas përfundimit të plotë të këtij procesi mund të fillojë demarkacioni mes Bashkisë së Zetës dhe Kryeqytetit”.

Gjeloshaj, lider i koalicionit Kryetar i Forumit Shqiptar, shpreson se Tuzi së shpejti do ta marrë emrin që duhet ta ketë, pra Malësi, ashtu sic kishte bërë Zeta, ishte komuna e Golubovcit, në kuadër të kryeqytetit malazez, Podgorica.

“Kjo është e vetmja mënyrë korrekte për të përfunduar këtë proces dhe për të shmangur ndonjë problem të ri nëse përfundimisht Kryeqyteti i Podgoricës demarkohet fillimisht me Komunën e Zetës dhe vetëm më pas me Komunën e Tuzit, sepse rrezikojmë të mbeten disa çështje kontestuese mes komunës Zetë dhe Sue, me ç’rast Ligji nuk di të zgjidhë problemet, gjegjësisht çështjet kontestuese”, ka përfunduar ai.

Tuzi u shpall komunë në vitin 2018, ku pas 27 vitesh kërkesa nga shqiptarët, që janë shumicë në këtë komunë, e fituan të drejtën e tyre për tu bërë komunë e pavarur me të drejta të plota vetëqeverisëse.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Aeroplanët e ngarkesave ushtarake amerikane C-130 hodhën ushqime dhe ilaçe…