Zvicrra përgatitet për t’u përshëndetur me 3G

19 gusht 20:36

Ndërsa teknologjia celulare ecën përpara – ndonjëherë me disa polemika veçanërisht në lidhje me 5G – platformat e vjetra po ndërpriten.

Tani sistemet 2G të moshuar pothuajse janë zhdukur – Sunrise është i vetmi rrjet që ende e përdor atë, por ata do ta mbyllin atë në fillim të vitit të ardhshëm.

Kjo lëvizje ka kaluar kryesisht pa u vënë re, pasi të gjithë e kishin hequr atë gjithsesi. Faza tjetër mund të jetë më shkatërruese, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Swisscom dhe Sunrise thonë se do të fillojnë të çaktivizojnë rrjetet 3G në vitin 2025. Arsyetimi kryesor është se rrjetet 4G dhe 5G janë shumë më efikase dhe përdorin më pak energji elektrike – dhe gjithsesi shumica e njerëzve do të kishin ndryshuar telefonat e tyre deri në atë kohë.

Por nuk janë vetëm telefonat.

Ekspertët e teknologjisë thonë se ka sisteme që përdorin 3G që duhet të përmirësohen.

Shumë sisteme alarmi dhe automatizimi shtëpiake janë të lidhura me 3G, siç janë sistemet telefonike të urgjencës së ashensorëve dhe disa sisteme të vjetra navigimi satelitor të makinave.

Gjithashtu, gjurmuesit më të vjetër që përdoren për të gjurmuar sendet e vjedhura, si biçikletat ose bagazhet, do të bëhen të vjetëruara.

Vlen të siguroheni që çdo gjë që lidhet me rrjetin telefonik të funksionojë në të paktën 4G dhe më lart.

6G pritet të dalë nga fundi i dekadës.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Bossi i shumëkërkuar i kontrabandës, Besim Zeqiri, i njohur si…