Ambasadori amerikan u shpjegon politikanëve, në veçanti Millorad Dodikut, ashpërsinë e sanksioneve ekonomike

10 dhjetor 2023 | 21:10

Sanksionet e Shteteve të Bashkuara janë një instrument i politikës së jashtme që përdoret nga qeveria amerikane për të ushtruar presion mbi subjektet, individët, qofshin ata nga bota e politikës apo e biznesit, dhe të inkurajojë ndryshime në sjelljen e tyre.

Këto sanksione zakonisht përfshijnë kufizimin ose ndalimin e tregtisë, transaksioneve financiare ose formave të tjera të ndërveprimit ekonomik që synojnë arritjen e qëllimeve të caktuara politike ose të sigurisë.

Ambasadori amerikan në Bosnje dhe Hercegovinë (BiH), Michael Murphy, shpjegon se SHBA-të do të mbrojnë gjithmonë interesat e tyre në Ballkan, ndërsa publiku është i fokusuar në luftën verbale mes presidentit të entitetit të Republika Srpska, Milorad Dodik, dhe diplomatit amerikan.

Ambasadori e akuzon se ka shkatërruar ekonomikisht subjektin dhe se më e keqja nuk ka ardhur ende, Dodik i mohon të gjitha.

Dodik mund të mos i njohë sanksionet tona, por sanksionet tona vërtet e njohin Dodikun. Në publik, personat e sanksionuar, pavarësisht se kush janë ata, shpesh thonë se sanksionet nuk i prekin, por unë do t’ju them diçka, në privat shpenzojnë shumë kohë dhe para për të dalë nga lista e zezë”, tha Murphy.

Lista e zezë amerikane do të thotë që të gjitha pasuritë e personave të sanksionuar që janë në SHBA, ose në pronësi ose të kontrolluar nga amerikanët, janë të bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC.

Praktika ka treguar se efekti i vetëm i sanksioneve të deritanishme ka qenë ndërprerja e biznesit me bankat e huaja.

Shtetet e Bashkuara mund të vendosin sanksione ekonomike në mënyra të ndryshme, duke përfshirë:

Kufizimi i aksesit në institucione të caktuara financiare ose ndalimi i llojeve të caktuara të transaksioneve financiare; vendosja e kufizimeve në importin dhe eksportin e mallrave midis SHBA-ve dhe vendit të synuar; ndalimi i plotë i tregtisë me një vend të caktuar; kufizimi i udhëtimit të individëve ose anëtarëve të caktuar të qeverisë; bllokimin e pasurive të individëve ose subjekteve ndaj të cilëve janë vendosur sanksionet.

Funksionaliteti i sanksioneve në kohë reale

Pasojat mund të shihen edhe në anët e tjera, është gjithnjë e më e vështirë për autoritetet që të gjejnë burime të reja të financimit buxhetor, këtë herë ata nuk dolën në tregun ndërkombëtar për të mbledhur para për shlyerjen e borxhit, siç bënë në periudhën e mëparshme. huamarrje në bursat e Vjenës dhe Londrës.

Një nga tiparet kryesore të sanksioneve amerikane, janë që ata që janë në Listat e zeza nuk mund të udhëtojnë në SHBA, të bëjnë biznes, të kenë llogari ose të disponojnë ndonjë pronë në territorin e SHBA-ve ose ta blejnë atë.

Në një bisedë me ekspertë të caktuar të sektorit bankar, problemi për individët që ndodhen në Listën e zezë mund të jetë hapja e mundshme e llogarive jashtë vendit, duke pasur parasysh se bankat, edhe pse nuk janë amerikane, kanë diskrecionin të refuzojnë bashkëpunimin me personat që janë pjesë e sanksioneve amerikane dhe ky, sqaruan ata, nuk është një rast i rrallë. Është shumë e vështirë të gjesh një institucion financiar që nuk funksionon sipas standardeve amerikane ose nuk ka kontakt me SHBA-të.

Ata thonë nga sektori bankar, është e vështirë për njerëzit në U.S. listën e zezë për të hapur llogari bankare, por edhe për të kryer pagesat me kartë.

Se sanksionet amerikane janë të dobishme, ndoshta më së miri e tregojnë përvojat e disa prej të sanksionuarve, të cilat i kanë përcjellë në media të caktuara. E dënuara për krime lufte Biljana Plavsic një herë tregoi se si është të jetosh me SHBA-në, ndër të tjera. sanksionet:

“Kjo ndodhi diku menjëherë pas atyre përmbytjeve katastrofike në RS, në vitin 2014. Meqenëse marr pension nga RS, atëherë shkova në bankën e së cilës isha klient për të dhuruar para për viktimat. Mirëpo, pas vetëm disa ditësh, mora një telefonatë nga banka për të ardhur për një takim me autoritetet, dhe më pas më thanë se nuk mund të miratonin asnjë transaksion financiar nga llogaria ime, sepse isha kriminel lufte dhe person në listën e zezë të SHBA-ve. Pas kësaj, unë kërkoja ndonjë mënyrë për të kaluar në një bankë tjetër përmes së cilës do të merrja pensionin tim”.

Ndikimi i drejtpërdrejtë sanksioneve ndaj qytetarëve

Ndërsa sanksionet synojnë të ushtrojnë presion mbi Qeverinë ose politikanët e një vendi të caktuar për të arritur ndryshime në sjelljen e tyre, ato shpesh kanë një ndikim të drejtpërdrejtë tek qytetarët e atij vendi.

Sanksionet mund të kufizojnë tregtinë, të shkaktojnë inflacion, të ulin rritjen ekonomike dhe të shkaktojnë papunësi, e cila ndikon drejtpërdrejt në standardin e jetesës së qytetarëve.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Tottenham i jep fund krizës së rezultateve me një fitore…