DASh-i për Serbinë: Qeveria e Vuçiqit glorifikon kriminelët e luftës

23 mars 08:22

Në Qeverinë e Serbisë ka shumë akuza për korrupsion, por ato nuk janë hetuar. Policia është akuzuar për brutalitet dhe torturë, por nuk ka asnjë dënim. Gjyqësori është subjekt i korrupsionit dhe ndikimit politik, dhe zyrtarët e lartë dhe anëtarët e parlamentit komentojnë hetimet e hapura dhe punën e gjyqtarëve dhe prokurorëve. Gazetarët janë të ekspozuar ndaj kërcënimeve. Zyrtarët e lartë mbrojnë kriminelët e luftës. Dhe kështu në mënyrë të pacaktuar. Kështu duket gjendja e të drejtave të njeriut në Serbi në vitin 2022 nga këndvështrimi i Departamentit Amerikan të Shtetit.

Në raportin e vitit të kaluar, Departamenti i Shtetit është marrë me zgjedhjet në Serbi, korrupsionin, të drejtat e gazetarëve, kushtet në burgje, qëndrimet ndaj minoriteteve, komunitetin LGBT, gratë…

Nuk ka pothuajse asnjë zonë në Serbi ku të drejtat e njeriut nuk janë shkelur rëndë. Edhe pse nuk mund të thuhet se nuk e dinim tashmë.

Duke folur për zgjedhjet në Serbi, Departamenti i Shtetit shkruan se zgjedhjet e prillit ishin të pabarabarta dhe favorizuan Presidentin e Serbisë. Vihen re presione të pajustifikuara ndaj punonjësve të sektorit publik për të mbështetur Aleksandar Vuçiqin dhe Partinë Progresive Serbe në pushtet, si dhe abuzime me burimet administrative. Raporti gjithashtu thekson se shumica e transmetuesve publikë dhe privatë me mbulim kombëtar kanë favorizuar Vuçiqin dhe SNS.

Mosndëshkimi i të fuqishmëve

Vëmendje e veçantë e Departamentit të Shtetit i kushtohet korrupsionit, veçanërisht korrupsionit të nivelit të lartë.

Raporti përfundon se hetimet kryhen në mënyrë sporadike, por vetëm kur bëhet fjalë për zyrtarë të rangut të ulët dhe të mesëm.

“Hetimet mbi akuzat për korrupsion që përfshinin zyrtarë të lartë të qeverisë, duke përfshirë ministra, apo individë të lidhur politikisht nuk ekzistonin, duke kontribuar në perceptimin e mosndëshkimit për të fuqishmit ose të lidhur mirë,” thuhet në raport.

Glorifikimi i kriminelëve të luftës është gjithashtu një objektiv i kritikave dhe përmendet veçanërisht murali i Ratko Mlladiqit, të cilin autoritetet refuzuan ta heqin. Në këtë kontekst përmendet edhe ish-ministri i Punëve të Brendshme dhe tani drejtori i BIA-s, Aleksandar Vulin, si dhe kryetari i Beogradit, Aleksandar Shapiq, i cili haptazi i ka përkrahur kriminelët e dënuar të luftës. Kur bëhet fjalë për Vullin, po ashtu thuhet se ai përdor vazhdimisht emra fyes për komunitetin shqiptar, pavarësisht paralajmërimeve që të mos e bëjnë këtë.

Për brutalitetin e policisë

Raporti i Departamentit të Shtetit flet edhe për kushtet në burgjet serbe, të cilat vlerësohen si të këqija globalisht, dhe një pjesë e veçantë i kushtohet brutalitetit të policisë. Anëtarët e forcave të sigurisë thuhet se shpesh kanë tejkaluar kompetencat e tyre. Edhe pse është e ndaluar me Kushtetutë, thotë Departamenti i Shtetit, ka raporte se policia ka rrahur të arrestuar dhe keqtrajtuar të dyshuar, më së shpeshti gjatë arrestimit ose ndalimit, në përpjekje për të marrë një rrëfim.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Përfaqësues të Komitetit të Nismës Studentore të Universitetit të Beogradit,…