EUROPOL aksion kundër pastrimit të parave: Arrestohen 1803 persona, konfiskohen miliona euro

03 dhjetor 21:40

Operacioni i shtatë i policisë në shkallë të gjerë në Europë, për të luftuar fenomenin e pastrimit të parave, i quajtur “European Money Mule Action 7 (EMMA 7)”, ka përfunduar me 1803 të arrestuar.

Aksion ndërkombëtar i koordinuar nga Europol në bashkëpunim me 26 vende, Eurojust, INTERPOL, Federata Evropiane e Bankave (EBF) dhe FinTech FinCrime Exchange u zhvillua nga 15 shtatori deri më 30 nëntor 2021.

U identifikuan gjithsej 18351 pastrues të parave, u identifikuan 324 autorë, ndërsa u arrestuan 1803 persona dhe u nisën 2503 hetime penale.

Rezultatet nga 15 shtator – 30 nëntor

-Identifikuar 18.351 pastrues parash;

-324 rekrutues/bari të identifikuar;

-1803 persona të arrestuar;

-2503 hetime të iniciuara;

-7 000 transaksione mashtruese të raportuara;

-67.5 milionë euro transaksione mashtruese të parandaluara.

Bashkëpunim në luftën kundër pastrimit të parave

Ky është operacioni i shtatë i European Money Mule Action, ose ‘EMMA’, e cila u krijua në 2016 me iniciativën e Europol, Eurojust dhe Federatës Evropiane të Bankave.

Është operacioni më i madh ndërkombëtar i këtij lloji, i ndërtuar rreth idesë se shkëmbimit të informacionit publik-privat si çelës për luftimin e krimit kompleks.

Rreth 400 banka dhe institucione financiare mbështetën aksionin, duke raportuar 7000 transaksione mashtruese dhe duke parandaluar një humbje totale të vlerësuar në rreth 70 milionë euro.

EMMA 7 punon bazuar në aktorët e sektorit privat që raportojnë incidente të sjelljes së dyshimtë ose ndoshta të paligjshme financiare tek autoritetet kombëtare të zbatimit të ligjit.

Në mënyrë të ngjashme, zbatimi i ligjit mund t’u kërkojë aktorëve financiarë të shqyrtojnë inteligjencën e tyre për makineritë e pastrimit të parave.

Me këto të dhëna, forcat e rendit mund të krijojnë një pamje të rrjeteve të pastrimit dhe më pas të vendosin në secilin rast se si të reagojnë ndaj aktivitetit të mundshëm të grumbullimit të parave.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka biseduar sot me Zëvendës…