Gabimet pandemike që vazhdojmë t’i përsërisim

02 mars 00:34

Kur vaksina e poliomelitit u deklarua e sigurt dhe efektive, lajmi u prit me festime. Këmbanat e kishave ranë në të gjithë kombin dhe fabrikat u frynin bilbilave.

“Poliomeliti u shpartallua!” bërtisnin titujt e gazetave. “Një fitore historike”, “e bujshme”, deklaruan transmetuesit e lajmeve. Njerëzit shpërthyen me gëzim në Shtetet e Bashkuara. Disa vallëzuan në rrugë,  të tjerët qanin. Fëmijët u dërguan në shtëpi nga shkolla për të festuar.

Dikush mund të ketë pritur që miratimi fillestar i vaksinave të koronavirusit të ndezë gëzim të ngjashëm, veçanërisht pas një viti brutal pandemie. Por kjo nuk ndodhi. Në vend të kësaj, lajmet e mira në lidhje me vaksinat janë pritur me një kor pesimizmi, shkruan The Atlantic.

Problemi nuk është se lajmi i mirë nuk po raportohet, është se as raportimi dhe as mesazhet e shëndetit publik nuk kanë pasqyruar realitetin vërtet mahnitës të këtyre vaksinave. Nuk ka asgjë të keqe me realizmin dhe kujdesin, por komunikimi efektiv kërkon një sens proporcioni, të bësh dallimin midis alarmit të duhur dhe alarmizmit. Skenarët e rastit më të keq dhe pretendimet e katastrofës së afërt. Ne duhet të jemi në gjendje të festojmë një lajm thellësisht pozitiv ndërsa vëmë re punën që mbetet akoma përpara. Sidoqoftë, në vend të optimizmit të ekuilibruar që nga fillimi i vaksinave, publikut i janë ofruar shumë shqetësime të gabuara për variante të reja të virusit, duke iu nënshtruar debateve mashtruese në lidhje me inferioritetin e vaksinave të caktuara dhe paraqitur me lista të gjata të gjërave që njerëzit e vaksinuar ende nuk mund bëjnë, ndërsa mediat pyesin nëse pandemia do të marrë fund ndonjëherë.

Ky pesimizëm po i pengon njerëzit për të kaluar dimrin. Grupet anti-vaksinuese dhe ata që kundërshtojnë masat e tanishme të shëndetit publik kanë forcuar mesazhet pesimiste.

Pesë mashtrime dhe gracka kryesore kanë ndikuar në mesazhet e shëndetit publik, si dhe mbulimin mediatik dhe kanë luajtur një rol të madh në shinat e një reagimi efektiv pandemik. Këto probleme u thelluan nga mënyrat që publiku zhvilloi për të përballuar një situatë të tmerrshme nën një pasiguri të madhe.

Dhe tani, edhe pse vaksinat ofrojnë një shpresë të shkëlqyeshme ne nuk duhet të merremi më me problemin e një keqinformatori kryesor, disa zyrtarë dhe media po përsërisin shumë nga të njëjtat gabime në trajtimin dhe përhapjen e vaksinave.

Pandemia na ka dhënë një test stresi të padëshiruar shoqëror, duke zbuluar çarjet dhe dobësitë në institucionet dhe sistemet tona. Disa nga këto janë të zakonshme për shumë probleme bashkëkohore, duke përfshirë mosfunksionimin politik dhe mënyrën e funksionimit të sferës sonë publike. Të tjerët janë më të veçantë, megjithëse jo ekskluzivë, për sfidën aktuale, përfshirë një hendek midis mënyrës se si funksionon kërkimi akademik dhe mënyrës se si publiku e kupton atë kërkim dhe mënyrave në të cilat psikologjia e përballimit të pandemisë ka shtrembëruar përgjigjen tonë ndaj tij.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Anëtarja e kryesisë së Lëvizjes Vetëvendosje, Albulena Haxhiu, ka thënë…