Gjermania merr në dorë presidencen e G7-tës

01 janar 23:59

Gjermania ka marrë presidencën e G7, apo “Grupi i Shtatë”, i cili përbëhet nga SHBA, Kanada, Japonia, Franca, Britania e Madhe, Italia dhe Gjermania.

Kur këto vende u bashkuan në vitet 1970, ato ishin shtatë vendet më të forta të industrializuara në botë dhe ekonomia ishte tema mbizotëruese. Sot, G7 merret me çështje të mëdha ndërkombëtare që kërkojnë një qasje shumëpalëshe.

Politika klimatike do të jetë një temë qendrore e presidencës gjermane të G7. Në takimin e ministrave të jashtëm të G7 në Liverpool në dhjetor, Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock theksoi se kriza klimatike ka implikime për paqen dhe sigurinë, jo vetëm për Evropën, por veçanërisht për vendet në zhvillim dhe në zhvillim.

Baerbock shihet të jetë një kritikuese e madhe ndaj Kinës për abuzim të të drejtave të njeriut.

“Kina është sigurisht një konkurrente dhe në shumë mënyra edhe një rivale sistematike, por bashkëpunimi është prioriteti kryesor në diplomaci, por ai duhet të jetë në bazë të të drejtave të njeriut dhe në përputhje me traktatet ndërkombëtare. Kjo dilemë e politikës së jashtme nuk mund të injorohet”, tha ajo.

Gjatë presidencës gjermane të G7, do të bëhet e qartë se qeveria e re gjermane dëshiron të formësojë politikën e saj të jashtme shumë më tepër se më parë përmes dialogut konstruktiv.

Sa i përket Rusisë, G7 ka kërcënuar me “pasoja masive” në rast të një sulmi ndaj Ukrainës. Kjo i referohet kryesisht masave ndëshkuese ekonomike, raporton DW.

Pika kryesore e presidencës gjermane të G7 do të jetë samiti i krerëve të shteteve dhe qeverive nga 26 deri më 28 qershor në Kalanë Elmau të Alpeve bavareze.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Për çdo festë zyrtare që bie në ditë vikendi, aktualisht…