I ka mbyllur punimet konferenca shkencore ndërkombëtare: “110 vjetori i Kryengritjes së përgjithshme  dhe shtetit të pavarur shqiptar, roli i Hasan Prishtinës”

22 qershor 16:36

Departamenti i Historisë i Universitetit të Prishtinës organizoi konferencë shkencore për Hasan Prishtinën Me titull: “110 VJETORI I KRYENGRITJES SË PËRGJITHSHME DHE SHTETIT TË PAVARUR SHQIPTAR: ROLI I HASAN PRISHTINËS”

I ka mbyllur punimet konferenca shkencore ndërkombëtare: “110 vjetori i Kryengritjes së përgjithshme  dhe shtetit të pavarur shqiptar: roli i Hasan Prishtinës”.

Në kuadër të kësaj konference duhet theksuar se kanë prezantuar kumtesat e tyre më shumë se 20 studiues.

Kumtesat e prezantuara në këtë konferencë janë:

 1. Akademik Marenglen Verli, “Hasan Prishtina, çështja e Kosovës dhe disa refleksione”;
 2. Prof. Dr. Ibrahim Gashi, “Hasan Prishtina promotori i parë i idesë së Pavarësisë së Shqipërisë”;
 3. Prof. Dr. Romeo Gurakuqi, “Kryengritjet e vitit 1912, programet politike, udhëheqësia shqiptare dhe vendi i Hasan Prishtinës në skenën politike të trojeve”;
 4. Prof. Dr. Bujar Dugolli & MA. Gentrit Smakaj, “Marrëveshja shqiptaro- osmane dhe përfundimi i kryengritjes së vitit 1912”;
 5. Prof. Asoc. Dr. Jaho Cana & Prof. Dr. Gëzim Shala, “Krahina e Labërisë para dhe pas kryengritjes së përgjithshme të vitit 1912”;
 6. Prof. Dr. Muhamet Mala, “Veprimtaria subresive serbe ndaj Kosovës në fillimet e shek. XX”;
 7. Prof. Asoc. Dr. Selim Bezeraj, “Takimet e Hasan Prishtinës me përfaqësuesit austro-hungarezë për kryengritje dhe pavarësi: strategji apo simbolikë”;
 8. Prof. Asoc. Dr. Ledia Dushku, “Viti 1912: zhvillimet politike në hapësirën shqiptare dhe veprimtaria e Hasan Prishtinës (qasje e fokusuar në dokumentet diplomatike italiane)”;
 9. Prof. Dr. Agim Zogaj, “Mendimi politik, kombëtar i Hasan Prishtinës/ Qasje e kritikës historiografike”.
 10. Prof. Asoc. Dr. Sali Kadria, “Disa aspekte të Kryengritjes Shqiptare të vitit 1912 dhe të kontributit të Hasan Prishtinës gjatë saj”;
 11. Prof. Ass. Dr. Arsim Sinani & MA. Kastriot Veselaj, “Narracioni për figurën e Hasan Prishtinës sipas dokumeteve arkivore të shtypit të kohës”;
 12. Prof. Asoc. Dr. Muhamet Qerimi & MA. Fidan Zeneli, “Kontributi i Hasan Prishtinës për arsimin shqiptar në Kosovë”;
 13. Prof. Asoc. Dr. Clirim Duro, “Roli i Hasan Prishtinës në arsimin kombëtar të fillim shekullit XX”;
 14. Prof. Asoc. Dr. Shkodran Imeraj, “Raportet në mes Isa Boletinit dhe Hasan Prishtinës në mes viteve 1908- 1912”;
 15. PhD Cand. Mentor Hasani, “Pasqyrimi i vrasjes së Hasan Prishtinës në shtypin ndërkombëtar”;
 16. Prof. Ass. Dr. Skender Lutfiu, “Roli i Hasan Prishtinës në jetën politike në Shqipëri (1920- 1924);
 17. Prof. Ass. Dr. Haxhi Ademi, “Kontributi i Hasan Prishtinës për çështjen e shqiptarëve në Mbretërinë e Jugosllavisë nëpërmjet peticioneve, memorandumeve dërguar Lidhjes së Kombeve (1927- 1931);
 18. Dr. Sc. Izet Miftari & Rrustem Mehmeti, “Disa të dhëna për pasurinë e familjes së Hasan Prishtinës”;
 19. PhD. Cand. Dorajet Imeri, “Individi dhe shtetndërtimi- roli i Hasan Prishtinës në përmbylljen e krijimit të kombit dhe formimit të shtetit shqiptar”;
 20. PhD. Cand. Johina Verli, “Kontributi i Hasan Prishtinës në rrugën drejt pavarësisë”;
 21. PhD. Cand. Ardian Jashari, “Kontributi i Hasan Prishtinës në arsimin shqip”;
 22. PhD. Cand. Nardi Gjata & PhD. Cand. Ibrahim Hoxha, “Zbulimi i heroit lokal: Roli i figurës së Hasan Prishtinës në krijimin e identitetit kombëtar në Kosovë gjatë viteve 1966- 1999”.

 

Aktivitetet e konferencës u përmbyllën me vizita në monumentet historike të qytetit të Vushtrrisë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Gjatë ditës së sotme është paraparë që Projektligji për Trustin…