MALI I ZI NË GODITJEN E RE SERBE, KOSOVA DO TË JETË SHËNJESTRA E RADHËS

04 shkurt 21:45

Maqedonia është lënë në këtë fillimviti jashtë provokacioneve ngase Serbia është në pritje të rikthimit të VMRO-s në pushtet, për t’iu rikthyer orkestrimit të politikave antishqiptare në koordinim me VMRO-n.

Milazim KRASNIQI

Viti 2020 Ballkan ka filluar ashtu si fillon çdo vit këtërajon, kur ritmin e ngjarjeve e dikton fashizmi serbomadh. Praedhe viti 2020 ka filluar me trazira dhunshme serbëve Mal Zi, me kërcënime për shpërbërjen e shtetit BeH dhe me ndërskamca permanente Kosovë. Si duket Kroacia ka dalë tashmë nga skenari i fashizmit serb, për shkak fuqizimit saj si anëtare e NATO-s dhe e BE- dhe e armatimit me armatime sofistikuara këto vitet e fundit. Ndërsa, Maqedonia është lënë këtë fillimvit jashtë provokacioneve, ngase Serbia është pritje rikthimit VMRO-s pushtet, për t’iu rikthyer orkestrimit politikave antishqiptare koordinim me VMRO-n.

Megjithatë, radiusi i destabilizimeve tash për tash ësh i ngushtë edhe për një arsye: Serbia ka shpall zgjedhjet lokale e parlamentare për 26 prill 2020, prandaj pritje një mandati ri, Vuçiqi duhet të tregohet i përmbajtur.

Koncentrimi i goditjes serbe mbi Malin e Zi, i ka disa përparësi për Vuçiqin. Me këto trazira të orkestruara e të kontrolluara, ai arrin mobilizojë rreth vetes edhe një pjesë elektoratit ekstrem në Serbi. Pra, Vuçiqi llogaritë trazirat Malin e Zi e ndihmojnë fitojë zgjedhjet e 26 prillit 2020. Mund të jetërastësi trazirat e reja inskenuara nga Beogradi Mal Zi, përkatësishtndodhja e popullit”, sërish po ndodhin janar, si vitin 1989, me ç’rast nën presionin e protestave, u rrëzua e tërë udhëheqja e atëhershme politike e shtetërore  Malit Zidhe republika malazeze kaloi  nën kontrollin e plotë Millosheviqit. (Kontrolli serb mbi Malin e Zi  pati zgjatur disavjet, deri sa njëri nga eksponentët e asaj politike, Gjukanoviqi, u rebelua dhe adoptoi projektin e pavarësimit Malit Zi. Tash Gjukanoviqi personalisht është  nën goditjen e “ndodhjes popullitdhe duket se kjo do jete beteja finale e tij me fashizmin serbomadh.)

Por, beteja e fundit e Gjukanoviqit me fashizmin serb, jashtë kontekstit elektoral dhe atij historik, nuk është një betejë dosido. këtë betejë janë implikuar edhe akterë të tjerë, fshehtë e hapur. Sikundër dihet, Rusia pati organizuar një tentim atentati ndaj Gjukanoviqit dhe një tentim grushteti Malin e Zi, për ta penguar anëtarësimin e këtij shteti NATO. Dështimi i atentatit dhe i grushtetit mundësoi anëtarësimin e Malit Zi NATO. Por një deklaratë dhe një gjest i presidentit amerikan, Donald Trampit, ka lënë një shije të hidhur dhe një ndjenjë dyshimi se ae ka fituar Mali i Zi statusin e shtetit-anëtarë, ka mbrojtjen kolektive NATO-s. Trampi pati ironizar pikërisht me Malin e Zi, sikundër një takim e pati poshtëruar mënyrë shumë pahijshme kryeministrin e Malit Zi. Mbase për shkak atyre sinjaleve konfuze, Serbia dhe Rusia janë trimëruar dhe e kanë filluar goditjen e re ndaj Malit Zi, duke llogaritur nuk e ka mbrojtjen e plotë NATO-s? Kjo mbetet shihet nga deklaratat e udhëheqjes NATO-s dhe SHBA-ve, nëse gjerat përkeqësohen shumë në ditët dhe javët e muajt që vijnë. NATO e SHBA nuk do duhej linin gjërat përkeqësoheshin, sepse atë rast virulenca e agresioneve serbedo shtohej, drejtim Bosnjës dhe drejtim Kosovës, dy shtete që mbijetojnë vetëm falë aranzhmaneve (Dejtonit dhe Rambujesë) ku garant është SHBA. Sidoqoftë, e pritshme është goditja e radhës e Serbisë do jetë ndaj Kosovës, fillim vitit 2021, kur ta konsolidojë Vuçiqi plotësisht regjimin e vet. Me njëjtat pretekste dhe me skenar ngjashëm, si ky poshihet Malin e Zi, por me vendosmëri shumë më të madhe, nëmënyrë q ëcipëtimin e Kosovës ta bëjë fakt të kryer. Me këtërast duhet të kihet para sysh një gjë esenciale: skenar i tashëm i destabilizimit të Malt të Zi i ka tre elementet themelore përdorte Millosheviqi për rrëzimin e udhëheqjes Mal Zi, Kosovë e Vojvodinë vitet 1989-1990. E para, përdorimi i konflikteve ndëretnike, cilat fillimisht i nxitë vetë Serbia, mandej shfaqet si mbrojtës i serbëve. Këtë skemë është duke e përdorë saktësisht Mal Zi edhe tash. Qeveria e Beogradit ika nxitë Kishën Ortodokse Serbe dhe partitë opozitare deklarohen si serbe, kundërshtojnë ligjin për liritë fetare. Fillimisht u tentua pengimi me dhunë i miratimit ligjit Kuvendin e Malit Zi, pastaj u shfaqën priftërinjtë serbë n ëkrye me mikun e Koshtunicës, Amfillohijen dhe i zgjeruan protestat nëpër shumicën e qyteteve Malit Zi. Protestat e tilla ditore, nganjëherë edhe dhunshme, po shkaktojnë ftohjen e marrëdhënieve ndërnacionale në Malin e Zi, ndërsa ftohja pastaj përdoret nga propaganda dhe nga regjimi serb si preteke tpër t’i ardhë ndihmë popullit rrezikuar serb.” Elementi i dytë po përdorë Serbia Malin e Zi edhe vitin 2020 e  e ka përdorë edhe vitin 1989 është pretendimi i nënkuptuar territorial ndaj veriut të Malit Zi. Dhe e treta, propaganda serbe tërë kohën propagandon kundër Gjukanoviqit dhe qeverisë tij si qeveri e korruptuar, me synim ta denigrojë e dobësojë sytë e qytetarëve malazez po edhe faktorëve ndërkombëtar.

Trazirat dhe ndërhyrjet Malin e Zi janë duke vazhduar, ashtu që epilogu i tyre nuk dihet. Ndoshta ato mund mbahen deri sa kryhen zgjedhjet Serbi. Por ajo që dihet është se Serbia kambetur e vendosur në mbajtjen pezull të projektit të saj krijimit Serbisë Madhe, duke atakuar Malin e Zi, Kosoven dhe Bosnjen. E pritshme është që Kosova do të jetë shënjestra e radhës. Për këtë arsye, duhet të llogaritet trazirat e tashme Malin e Zi taktikisht kanë bëjëj edhe me Kosovën. Pas zgjedhjes një qeverie re, Vuçiqi do gjejë momentumin godasë fort mbi Kosovën, me trazira sërbëve, me pretendime territorial përkatësiht me projektin e copëtimit të Kosovës dhe me propagadë kundër institucioneve Kosovës. Për këtë arsye Kosova duhet solidarizohet sot me Malin e Zi. Dhe përtej kësaj, duhet përgatitet kundërvihet ndaj skenarit destabilizues e gllabërues radhës, që e pret më së largu në fillim të vitit 2021, ndoshta edhe më herët.

4 shkurt 2020

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Mesfushori Qemail Elshani për “Epokën e re” ka thënë se…