Pandemia dëmtoi shumë Byronë Kosovare të Sigurimit

25 tetor 20:05

Ushtruesi i detyrës i drejtorit të Byrosë Kosovare të Sigurimeve (BKS), Sami Mazreku, ka thënë se është shënuar rënie e të hyrave si pasojë e reduktimit të lëvizjes së automjeteve, por edhe nga vendimi për zbritje të policave prej 35 përqindësh.

“Përpos që të hyrat kanë rënë si pasojë e reduktimit të lëvizjes, të hyrat kanë rënë edhe nga vendimi për zbritje të policave prej 35 përqindësh me vendimin e qeverisë për mbulim të tyre deri në fund të këtij viti. Po ashtu, te pagesa e faturave nga ana e qeverisë ka vonesa të pagesës së mjeteve dhe kjo drejtpërdrejt është duke ndikuar në punën e Byrosë”, ka thënë Mazreku në një intervistë dhënë gazetës “Epoka e re”.

Ai ka treguar se te pagesa e faturave nga ana e qeverisë është duke pasur vonesa të pagesës së mjeteve, gjë që kjo po ndikon drejtpërdrejt edhe në punën e Byrosë Kosovare të Sigurimeve.

Mazreku ka thënë se ka një plan dinamik të punës në krye të këtij institucioni ku, sipas tij, implementimi i këtij plani do të nisë në ditët në vijim.

“Reformimi i Byrosë është prioritet kryesor imi por, siç e thashë edhe në përgjigjen paraprake, në ditët dhe muajt në vijim ne do ta zbatojmë planin e hartuar. Aktualisht Byroja nuk është në gjendje të mirë financiare, pasi që nga muaji mars i këtij viti, kur janë shfaqur edhe te ne rastet e para me Covid-19, shitja e policave thuajse ka rënë tërësisht. Një situatë e tillë ka vazhdar edhe në muajt pasues”, ka deklaruar Mazreku.

Ai ka thënë se numri shumë i madh i automjeteve të pasiguruara është shndërruar në kancer të sektorit të

 “Aktualisht llogaritet se numri i automjeteve të paregjistruara është më shumë se 150 mijë dhe dëmet që shkaktojnë këto automjete janë shumë të mëdha”, ka thënë ushtruesi i detyrës i drejtorit të Byrosë Kosovare të Sigurimeve (BKS), Sami Mazreku

Intervistoi: Albulena S. MAVRAJ

Epoka e re”: Z. Mazreku, tani jeni në krye të Byrosë Kosovare të Sigurimeve si ushtrues i drejtorit. Çfarë hapash janë shënuar nga ardhja juaj në Byro?

Mazreku: Më 1 tetor të këtij viti, me vendim të Asamblesë së Përgjithshme jam emëruar ushtrues i detyrës së drejtorit të Byrosë Kosovare të Sigurimeve. Pasi që bëhet fjalë për një kohë të shkurtër prej kur unë kam marrë këtë mandat, ende nuk kam arritur ta kem një pasqyrë të saktë për gjendjen në këtë institucion. Si do që të jetë, unë kam hartuar një plan shumë dinamik të punës i cili do të implementohet në ditët dhe në muajt në vijim. Si në asnjë institucion tjetër, Covid-19 ka dëmtuar rëndë sektorin e sigurimeve, edhe Byronë Kosovare të Sigurimeve. Sipas të dhënave që kemi, shitja e policave ka rënë shumë.

Epoka e re”: Çfarë prioritetesh keni sa i përket këtij sektori?

Mazreku: Reformimi i Byrosë është prioriteti im kryesor por,siç e thashë edhe në përgjigjen paraprake, në ditët dhe muajt në vijim ne do ta zbatojmë planin e hartuar. Aktualisht Byroja nuk është në gjendje të mirë financiare, pasi që nga muaji mars i këtij viti kur janë shfaqur edhe te ne rastet e para me Covid-19, shitja e policave thuajse ka rënë tërësisht. Një situatë e tillë ka vazhdar edhe në muajt pasues.

Epoka e re”: Cila është pasqyra në BKS sa iu përket të hyrave marrë parasysh që policat e sigurimeve u mbuluan nga qeveria deri në fund të këtij viti?

Mazreku: Përpos që të hyrat kanë rënë si pasojë e reduktimit të lëvizjes, të hyrat kanë rënë edhe nga vendimi për zbritje të policave prej 35përqindësh me vendimin e qeverisë për mbulim të tyre deri në fund të këtij viti. Po ashtu, te pagesa e faturave nga ana e qeverisë po ka vonesa të pagesës së mjeteve dhe kjo drejtpërdrejt është duke ndikuar në punën e Byrosë. Ta zëmë, kur het pagesa, qeveria bazohet në numrin e automjeteve blejnë polica drejt në pika kufitare, por mos të harrojmë një numër i konsiderueshëm i qytetarëve, përpos që blejnë policë në pikë kufitare, kur t’i skado ajo, ata e vazhdojnë atë në zyrat e Byrosë. Që nënkupton se nuk kalojnë nëpër pikat kufitare, pra nëpër kamerat e sigurisë në pikat kufitare, gjë që mund të shkaktojë mospërputhje të numrave të Ministrisë së Punëve të Brendshme me të dhënat tona reale, e po shkakton probleme dhe vonesa në pagesa të mjeteve.

Epoka e re”: Na tregoni për sfidat e tjera me të cilat po përballet BKS-ja?

Mazreku: Rënia e të hyrave aktualisht është sfida kryesore me të cilën po përballemi aktualisht, por shpresojmë për përfundim sa më të shpejtëpandemisë dhe kthim të jetës normale.

Epoka e re”: Është potencuar disa herë si problematik numri i lartë i automjeteve të paregjistruara, si pengesë për anëtarësim në Kartonin e Gjelbër. A keni ndonjë plan konkret se si të bje ky numër?

Mazreku: Numri shumë i madh i automjeteve të pasiguruara,siç e kam thënë edhe shumë herë më parë, është shndërruar në kancer të sektorit të sigurimeve. Aktualisht llogaritet se numri i automjeteve të paregjistruara është më shumë se 150 mijë dhe dëmet që shkaktojnë këto automjete janë shumë të mëdha. Në bazë të ligjit qytetarët që janë të dëmtuar nga këto automjete duhet të kompensohen nga Byroja, e në anën tjetërrimbursimi i këtyre mjeteve që qytetarët kanë shkaktuar dëme është shumë i vështirë.

Epoka e re”: Marrë parasysh rrethanat aktuale, kur pritet të anëtarësohemi në Kartonin e Gjelbër? Dhe a jeni në bisedime me ndonjë shtet që mund të garantojë për Kosovën?

Mazreku: Qëllimi i të gjithëve është anëtarësimi i Kosovës në Byronë e Kartonit të Gjelbër, por për të arritur deri këtu kemi shumë punë para vetes. Besoj se me një angazhim të madh do të arrijmë të jemi pjesë e këtij institucioni.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sigal Prishtina ka fituar Reload Superkupën, duke mundur në finale…