Rriten në 275 milionë dollarë fitimet e “AstraZeneca”

30 prill 14:02

“AstraZeneca” ka gjeneruar 275 milionë dollarë të ardhura nga vaksina e saj Covid në tre muajt e parë të vitit dhe ka dërguar 48 milionë doza në 120 vende, përmes iniciativës globale të ndarjes së vaksinave Covax.

Shumica e shitjeve të vaksinave (224 milionë dollarë) ishin në Evropë pasi prodhuesi i ilaçeve anglo-suedeze raportoi të ardhurat e përgjithshme tremujore me 15% në 7.3 miliardë dollarë, më mirë sesa parashikonin analistët.

Ilaçet të tilla si ilaçi i diabetit Farxiga, kontribuan më shumë se gjysmën e të ardhurave. Firma bëri një fitim para tatimit prej 1.6 miliardë dollarësh, me 72% më shumë se një vit më parë.

Rivalët amerikanë Pfizer dhe Moderna presin të fitojnë miliarda dollarë nga vaksinat e tyre të koronavirusit, por AstraZeneca është zotuar të bëjë që goditja e saj të vihet në dispozicion mbi një bazë jo-fitimprurëse gjatë pandemisë aktuale.

Vaksina e AstraZeneca shihet si një litar shpëtimi për vendet e varfëra, pasi është më e lirë dhe më e lehtë për t’u ruajtur dhe transportuar, sesa disa nga vaksinat e tjera të koronavirusit që prodhohen. Kompania tha se 80% e dërgesave Covax shkuan në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Provat amerikane treguan se vaksina ishte 76% efektive në parandalimin e sëmundjes simptomatike Covid-19 (duke u rritur në 85% tek ata të moshës mbi 65 vjeç), dhe 100% efektive në parandalimin e sëmundjes së rëndë dhe shtrimin në spital. /Klan News/

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Një grup ushtarësh izraelitë pretendojnë se sistemi i mbrojtjes anti-raketë,…