Shala zotohet në përmirësimin e pozitës së konsumatorit

15 mars 2019 | 12:18

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë (MTI), Endrit Shala, në Ditën Ndërkombëtare e Konsumatorit, ka theksuar mbrojtja e konsumatorit paraqet një fushë jashtëzakonisht dinamike në Bashkësinë Evropiane, që predisponon shumë shpesh me masa të reja, dhe kjo paraqet arsye të mjaftueshme për të vepruar bashkërisht nga autoritetet tona qeveritare dhe jo-qeveritare, krahas harmonizimit të përgjithshëm të legjislacionit me atë të BE-së.

“Në mënyrë që një vend sikurse Kosova të arrij gatishmërinë të jetë pjesë e tregut te përbashkët të BE-së, duhet konsolidimi i një strukture të veçantë, përmes së cilës Republika e Kosovës do të vërtetonte meritën e besimit nga konsumatorët në një treg të brendshëm, përmes rregullave të qarta dhe zbatim të ligjit ndaj secilit konsumator apo subjekti ekonomik kudo që ndodhet”, ka deklaruar Shala.

Sipas tij, edhe kur behet fjalë për shërbimet financiare, konsumatori duhet të jetë i mbrojtur dhe duhet të ekzistojnë mekanizmat mbrojtës. “Sidomos pasur parasysh sferën e veprimtarisë, ku kompetencat përfshijnë fushë shumë disiplinore, si bankat, unionet e kreditit, huadhënësit e pagave, operacionet hipotekare, mbledhësit e borxheve apo kompanitë e tjera financiare që veprojnë në Kosovë. Pra kjo tregon se sa i rrezikuar është konsumatori, në qoftë se nuk do të ekzistonin autoritet për mbrojtjen e tyre”, ka thënë ai.

Shala theksoi se angazhimi i të gjitha autoriteteve kompetente në avancimin e pozitës dhe të drejtave të konsumatorëve, përveç se paraqet domosdoshmëri personale dhe njerëzore, është gjithashtu një obligim ligjor dhe institucional për avancimin e proceseve të zhvillimit të vendit. “Në ketë drejtim, dua të theksoj që Ministria e Tregtisë dhe Industrisë, është e zotuar që të vazhdojë të përmirësojë pozitën e konsumatorit, gjithashtu përmes përditësimit të legjislacioneve, si dhe ngritjes së bashkëpunimit me të gjitha organet përgjegjëse që rregullojnë ofrimin e shërbimeve financiare. Prandaj për të drejtat e konsumatorit si obligim ligjor dhe moral , një rol mjaft të rëndësishëm paraqet edhe adresimi i mirëfilltë i shqetësimeve të konsumatorëve në relacion me shërbime financiare”, u shpreh Shala.

/Epoka e re/

Fjalët Kyçe:

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), në kuadër të…