SHOQATA SHQIPTARO –AMERIKANE ‘SKENDERBEU’ NË NEW YORK SHËNOI 13-VJETORIN E PAVARËSISË SË KOSOVËS

28 shkurt 14:15

Rrustem Berisha – Pejë

Me vendosmëri dhe entuziazëm te admirueshëm edhe pse në kohë pandemie  shoqata Shqiptaro – Amerikane Skënderbeu në New York me kryetar zotin Mark Qehaja, shënoi përvjetorin e pavarësisë së Kosovës

Nën udhëheqjen dhe moderimin e zonjës Kozeta Zylo, ky shënim prezantoi një program shumë te pasur për rrethanat ne të cilat vepronte jo vetëm kjo shoqatë, me një pjesëmarrje të shumë personaliteteve. Në ekspozenë e tij kryetari, Mark Qehaja shpalosi sakrificën shekullore të kombit shqiptarë për liri. Rrugëtimi historik i popullit të Kosovës është një shembull në historinë se si një popull nuk nënshtrohet asnjëherë deri sa te arrijë agimin e lirisë së tij.

Shembulli i luftës së familjes Jashari po ashtu tregon një shembull të veçantë në historinë njerëzore, ashtu siç e kishte vlerësuar edhe diplomati Kushner, i cili kishte thënë ‘po të ekzistonte çmimi ndërkombëtar për liri pa dyshim se ky çmim do t’i takonte familjes Jashari’ u shpreh kryetari Qehaja. Flijimi i familjes Jashari i tregoi mbarë botës se populli i Kosovës ishte i pushtuar nga një pushtues barbarë dhe mizor. Kjo mizori mori pikërisht fundin e saj në luftë me familjen legjendare të Jasharëve të Drenicës heroike.

Ketë event e nderoj me pjesëmarrjen e tij, Ambasadori Wiliam Voker i cili shef i misionit të OSBE – së gjatë Luftës së Kosovës. Ai po ashtu paraqiti një fjalë rasti dhe një ekspoze për luftën dhe shtetësinë e Kosovës.

Me një kumtesë rasti u paraqit studiuesi dhe shkrimtari, Rrustem Berisha.

Në këtë takim të shënimit të përvjetorit të 13-të, të pavarësisë së Kosovës morën pjesë edhe Konsulli i Kosovës në New York dhe veprimtari i dalluar Sab Gashi nga Washingtoni si dhe shumë pjesëmarrës tjerë.

Kombi shqiptarë është një komb me histori dhe identitet të veçantë historik dhe etnik

Ndërtimi dhe zhvillimi që nga zanafilla e kombit tonë tregon se ky komb nuk ka asgjë të përbashkët me popujt që e rrethojnë po as me popujt që janë në afërsi të kombit shqiptarë. Pa dyshim si njëri nga kombet më te vjetër të mbarë njerëzimit, kombi ynë është i ndarë si shkak i lakmive të pushtuesve dhe ardhacakëve të cilët sot mbajnë të pushtuar mbi gjysmën e trojeve shqiptare.

Sot fatkeqësisht Serbia shtrihet në mbi 21 000 km katrorë troje shqiptare, Maqedonia me mbi gjysmën e popullsisë shqiptare po ashtu është në mbi 13 000 km katrorë troje shqiptare, Greqia po ashtu mban të pushtuar krahinën shqiptare të Çamërisë me një sipërfaqe prej 14 000 km katrorë troje shqiptare, ndërsa Mali i Zi, shtrihet në mbi 6 000 km katrorë tokë shqiptare, vetëm kjo pasqyrë dhe ky realitet na jep me kuptua fatin tonë tragjik. Ky realitet është treguesi më i mirë i të kaluarës sonë historike.

Të rrethuar me armiqtë barbarë kombi ynë kishte një fuqi hyjnore drejt mbijetesës dhe mos shfarosjes totale, falë sakrificës shekullore dhe lumenjve më gjak sot gëzojmë përvjetorin e 13 të pavarësisë së shtetit të Kosovës pra shtetit të dytë shqiptarë. Përballja me gjenocid të vazhdueshëm serb, e që shpeshherë ky gjenocid është ushtruar mbi popullin tonë edhe nga malazezet, grekët dhe maqedonasit është një tregues tjetër se si kombi ynë i ka përballuar luftërave shfarosëse të fqinjëve grabitqarë dhe barbarë. Hegjemonia e këtyre fqinjëve është e hershme ajo shënon fillin e saj me ardhjen e këtyre endacakëve në trojet e Ilirisë. Këto turma barbare erdhën si turma plaçkitëse pasi që ishin në ngarendje të plaçkës së tyre dhe karakteristikë e tyre ishte vetëm krimi dhe barbaria. Duke qenë hordhi te pa traditë shoqërore dhe pa trashëgimi zakonore përpos krimit dhe barbarisë këto hordhi ushtruan krime maka bre për shekuj me radhë.

Kjo argumentohet edhe me mbi gjysmën e trojeve shqiptare që për fat te keq edhe sot janë të pushtuara nga këta pushtues barbarë. Barbarinë e ushtruar mbi popullin shqiptarë nuk e njeh historia njerëzore.  Është rast uni kat në historinë njerëzore ku një popull pa identitet kombëtar siç janë serbët, që janë formuar dhe janë zgjeruar vazhdimisht gjatë historisë vetëm me ushtrimin e gjenocidit ndaj të tjerëve. Pra janë zhvilluar më gjenocid, kanë pushtuar trojet shqiptare me gjenocid dhe pastrim etnik. Nuk ka në botë një shembull të dytë ku  një kolektivit et si serbët të cilët të gjithë ndërtimin dhe funksionimin e kanë të lidhur me krimin dhe gjenocidin.

Folklori i tyre himnizon krimin dhe gjenocidin, edukimi i tyre bënë thirrje për krim dhe gjenocid, arsimimi i tyre përgatit brezat për krim dhe gjenocid, kultura e tyre lartëson krimin dhe gjenocidin, art i tyre paraqet krimin dhe gjenocidin. Feja e tyre predikon gjenocidin dhe hegjemoninë mbi të tjerët, ndërsa politika e tyre vazhdimisht garon me programe dhe projekte gjenocid ale të cilat i përgatit e ashtuquajtura Akademi e Shkencave të tyre. Pra kemi te bëjmë me një popull gjenocidal, dhe me një popull që e gjithë material e tij është e ndërtuar mbi krimin. Na duhet kohë për tu shpalosur i gjithë gjenocidi shekullor serb që është ushtruar mbi kombin shqiptarë. Na mbetet shumë punë për të studiuar e hulumtuar, dhe për të ndriçuar te vërtetën tonë historike.

E ardhmja na obligon një punë të vazhdueshme në ketë drejtim. Nderimi sakrificës shekullore te kombit tonë na kujton çmimin e lirisë dhe te pavarësisë së Kosovës, na obligon që në të ardhmen të ecim drejt rrugës së bashkimit kombëtarë .

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ish-gjykatësi i misionit evropian në Kosovë, EULEX, Malcolm Simmons, ka…