Aksion i madh i EUROPOL-it në të gjithë Evropën, mbi 500 të arrestuar, pjesë e operacionit edhe Kosova

30 nëntor 2023 | 17:56

Midis 13 dhe 18 nëntorit të vitit 2023, autoritetet e zbatimit të ligjit në të gjithë Evropën bashkuan forcat kundër trafikut të armëve të zjarrit, trafikun e drogës, kontrabandën e migrantëve dhe trafikimin e qenieve njerëzore dhe rrjetet kriminale me rrezik të lartë gjatë “Ditëve të Veprimit të Përbashkët EMPACT” në Evropën Juglindore (EMPACT JAD SEE).

Gjithsej, 26 vende në të gjithë Evropën, të mbështetur nga EUROPOL, Eurojust, Frontex, INTERPOL dhe një sërë strukturash ndërkombëtare, morën pjesë në këto aktivitete operacionale të koordinuara në shkallë të gjerë.

“Ditët e Përbashkëta të Veprimit EMPACT” u planifikuan bazuar në një qasje të udhëhequr nga inteligjenca, e cila pa policinë, doganat, agjencitë e imigracionit dhe agjencitë e kontrollit të kufirit të bashkojnë forcat. Spanja koordinoi aktivitetet operacionale, ndërsa EUROPOL-i koordinoi shkëmbimin e informacionit operacional ndërmjet palëve të përfshira.

“Ditët e Veprimit të Përbashkët EMPACT” përfshinin kontrolle të intensifikuara në kufijtë e jashtëm të BE-së dhe operacione speciale në vendet e përfshira, njofton Europoli.

Policia, xhandarmëria, rojet kufitare, autoritetet doganore dhe njësitë kombëtare të përfshira në luftimin e krimit të organizuar në të gjithë Evropën bashkëpunuan në këto “Ditë të Veprimit të Përbashkët EMPACT”.

Qasja e udhëhequr nga inteligjenca dhe koordinimi operacional ndërkufitar përfshinin përpjekje të përbashkëta nga më shumë se 22 mijë oficerë nga autoritetet pjesëmarrëse.

Operacioni u koordinua nga një qendre ndërkombëtare e krijuar në Shkup, Maqedoni të Veriut, ku oficerët që përfaqësonin këto autoritete ishin të pranishëm për të lehtësuar bashkëpunimin ndërkombëtar dhe për t’iu përgjigjur nevojave operacionale në terren.

EUROPOL-i gjithashtu vendosi ekspertë në terren për të ofruar mbështetje analitike në kohë reale për operativët në terren. Holanda vendosi dy ekipe me pajisje speciale skanimi në pikat e kalimit kufitar në Greqi dhe Mal të Zi. Frontex dërgoi ekspertë dhe pajisje në kufijtë e jashtëm.

Patrullimi kibernetik i koordinuar me JAD SEE 2023

Patrullimi kibernetik u krijua gjatë fazës operacionale të JAD SEE 2023 ndërmjet 13 dhe 18 nëntorit 2023. Patrullimi kibernetik u fokusua në monitorimin dhe aktivitetet hetimore në ueb-faqe të ndryshme, forume dhe tregje në ueb të qartë dhe të errët, si dhe në mesazhe aplikacionet dhe rrjetet e mediave sociale.

Aktivitetet operative kishin për qëllim zbulimin e trafikut të paligjshëm të armëve të zjarrit dhe mbledhjen e informacionit të mëtejshëm për objektivat e identifikuar. Hetimet online u përqendruan gjithashtu në aktivitetet e rishfaqjes që mund të ndihmonin veprimet operacionale në terren.

Këto hetime janë kryer nga oficerë të Kosovës, Shqipërisë, Bosnjë-Hercegovinës, Moldavisë, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe Ukrainë.

Rezultatet globale të EMPACT JAD 2023:
22 488 oficerë të përfshirë
Kanë filluar 163 hetime
Janë kontrolluar 288774 subjekte
215273 persona janë kontrolluar
Janë kontrolluar 67277 automjete
5225 paketa/pako postare të kontrolluara
Janë kontrolluar 999 ambiente
Zbulohen 2229 hyrje të paligjshme
566 arrestime (218 në lidhje me kontrabandën e emigrantëve, 186 në lidhje me trafikun e drogës, 69 në lidhje me trafikun e armëve të zjarrit, 89 në lidhje me krime të tjera)
Janë identifikuar 114 dokumente të falsifikuara
310 armë (84 armë automatike, 65 pistoleta, 59 pushkë, 22 granatahedhës, 16 revole, 7 karabina, 6 armë gjahu, 4 armë të konvertuara, 2 pistoleta ajri, 42 të tjera)
20206 copë municion
Pothuajse një ton drogë
626 kg kokainë, 300 kg kanabis,
heroinë dhe bimë të marihuanës.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Zekirija Ramadani është paraqitur të enjten në krye të skuadrës…