Ambasada e SHBA-së vlerëson përpjekjen e Kosovës: Kryetarët mbesin në detyrë

21 prill 2024 | 23:01

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka konfirmuar se iniciativa për shkarkimin e kryetarëve të komunave veriore në Kosovë nuk arriti kuorumin e nevojshëm, ndërsa një zëdhënës i ambasadës së SHBA-së në Kosovë shprehu mbështetjen e Shteteve të Bashkuara për një Kosovë demokratike dhe zgjedhje të lira dhe legjitime

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka bërë të ditur se iniciativa për tërheqjen e kryetarëve të komunave veriore në Kosovë nuk ka arritur kuorumin e nevojshëm të votuesve për t’u konsideruar si valide.

Lidhur me këtë, një zëdhënës i ambasadës së SHBA-së në Kosovë ka thënë se qëndrimi i Shteteve të Bashkuara ndaj situatës është qartë dhe i pandryshuar, duke theksuar mbështetjen për një Kosovë demokratike, gjithëpërfshirëse dhe multietnike, si dhe zgjedhjet e lira dhe legjitime që kontribuojnë në këtë drejtim.

Më 21 prill, qytetarët e katër komunave në veri të Kosovës u ftuan të votojnë në një referendum për tërheqjen e kryetarëve të tyre komunalë, pas një nisme të suksesshme qytetare brenda kuadrit ligjor të vendit dhe të vërtetuar nga KQZ.

Ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Jeffrey Hovenier, dhe zyrtarë të tjerë të qeverisë amerikane vazhdimisht kanë shprehur besimin se qytetarët e Kosovës duhet të kenë të drejtën të tërheqin zyrtarët e tyre të zgjedhur në përputhje me legjislacionin e Kosovës.

Në prag të votimit, QUINT-i dhe Bashkimi Evropian i kishte bërë thirrje Listës Serbe dhe aktorëve të tjerë politikë serbë të Kosovës që të rishikojnë qëndrimet e tyre dhe të marrin pjesë në këtë proces ligjor. Megjithatë, kjo ftesë nuk arriti të nxisë mjaftueshëm pjesëmarrjen e votuesve.

“Votimi është një nga liritë themelore në shoqëritë demokratike dhe pjesëmarrja aktive e qytetarëve çon në një përfaqësim më të mirë dhe demokraci më të shëndoshë. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka bërë thirrje të gjithë votuesve të regjistruar në këto komuna për të marrë pjesë, por pjesëmarrja ka qenë dukshëm e ulët”.

“Zyrtarët amerikanë dhe ndërkombëtarë kanë ndjekur nga afër procesin dhe kanë vlerësuar përpjekjet e autoriteteve të zgjedhjeve kosovare për të lejuar të gjithë qytetarët e regjistruar të marrin pjesë. Megjithëse ka pasur vëzhgues ndërkombëtarë, ata kanë raportuar nivele të ulëta pjesëmarrjeje, të cilat kanë rezultuar në mungesën e një vendimi përfundimtar për tërheqjen e kryetarëve të bashkive. Këta kryetarë aktualisht qëndrojnë në poste, duke respektuar kornizën ligjore të Kosovës”, ka thënë një zyrtar i ambasadës amerikane në Prishtinë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Jo më kot cilësohet si një ndër ndeshjet më spetkakolare…