Del në dritë muzika e kompozuar nga të burgosurit e Aushvicit

26 nëntor 2023 | 09:43

Muzika e kompozuar nga të burgosurit e Aushvicit gjatë Holokaustit më në fund do të shohë dritë javën e ardhshme.

“Orkestrat e Aushvicit” do të shfaqin katër nga më shumë se 200 pjesët e zbuluara në 2015 nga dirigjenti-kompozitor Leo Geyer, kur ai vizitoi kampin e vdekjes atë vit, pas vdekjes së historianit britanik dhe ekspertit të Holokaustit Martin Gilbert”, raporton CNN.

”Kishte, në një moment, deri në gjashtë orkestra në Aushvic dhe të gjitha ishin shumë të kontrolluara nga esesët në disa raste të porositura nga ta”, shpjegoi Geyer, duke vënë në dukje se orkestra të të burgosurve ekzistonin në shumicën e kampeve.

Disa prej tyre ishin operacione sekrete dhe madje paraqisnin kriptograme muzikore, si një formë rebelimi.

Ato ishin përgjithësisht të vogla dhe shfaqnin “një grumbull instrumentesh të çuditshëm”, bazuar në atë që ishte në dispozicion të të burgosurve.

Pajisjet kryesore të orkestrës si fyejt e drurit nuk ishin të pranishme, ndërsa instrumentet që rrallë do të shiheshin në orkestra, si fizarmonikët dhe saksofonët, u shfaqën shpesh në orkestrat e kampeve.

Ndryshe nga shumica e viktimave dhe të burgosurve të Aushvicit, Geyer nuk është hebre.

Përpjekjet e Geyer po realizohen në mes të një rritjeje globale të antisemitizmit, të nxitur nga lufta Izrael-Hamas që filloi muajin e kaluar.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
892 gjoba trafiku janë shqiptuar në 24 orët e fundit…