“Facebook”-u ra, por kush i ka fajet?

05 tetor 12:44

Shërbimet e mediave sociale “Facebook”, “WhatsApp” dhe “Instagram”  kanë rifilluar të funksionojnë pas një ndërprerjeje që zgjati gati gjashtë orë, ka njoftuar “Facebook”.

Kjo platformë ka fajësuar një çështje teknike të brendshme, e cila jo vetëm që ka prekur shërbimet e “Facebook”-ut, por është thënë se edhe lejet e punës së punonjësve dhe emailat.

Shërbimet janë ndërprerë nga rreth orës 16:00 deri rreth orës 22:00 të së hënës.

Por, kompania ka thënë se nuk kishte “asnjë provë që të dhënat e përdoruesve ishin komprometuar”.

Sheera Frenkel, reportere e teknologjisë në “New York Times”, ka thënë për programin “Today” se arsyeja pse është dashur kaq shumë kohë për të rregulluar ishte sepse “njerëzit që përpiqen të kuptojnë se cili ishte ky problem nuk mund të hynin as fizikisht në ndërtesë” për të punuar jashtë asaj që kishte shkuar keq.

Në një deklaratë, “Facebook”  ka bërë me dije se ndryshimi i gabuar i konfigurimit ka ndikuar në mjetet dhe sistemet e brendshme të kompanisë, të cilat kanë ndërlikuar përpjekjet për të zgjidhur problemin.

“Downdetector”, i cili gjurmon ndërprerjet, ka theksuar se ka pasur rreth 10.6 milionë raporte problemesh në të gjithë botën. Sidoqoftë, numri real i njerëzve të prekur është shumë më i lartë: më shumë se 3.5 miliardë njerëz përdorin “Facebook”-un, “Messenger”-in, “Instagram”-in dhe “WhatsApp”-in.

Sipas faqes së internetit të biznesit “Fortune”, kjo gjithashtu i ka kushtuar themeluesit të “Facebook”-ut, Mark Zuckerberg rreth 6 miliardë dollarë (4.4 miliardë) në një moment ndërsa aksionet kanë rënë, raporton “BBC”.

Zuckerbergu u ka kërkuar falje atyre që janë prekur nga ndërprerja.

Disa njerëz gjithashtu kanë raportuar probleme, duke përdorur platformën e  “Facebook”-ut, “Oculus”-it, dhe aplikacionet që kërkojnë hyrje në “Facebook” janë prekur, përfshirë “Pokemon Go”.

Një ndërprerje e kësaj shkalle për një kohë kaq të gjatë është e rrallë. Një ndërprerje e vitit 2019 e kishte lënë “Facebook”-un dhe aplikacionet e tij të tjera kryesisht të paarritshme në të gjithë botën për më shumë se 14 orë.

Disa kompani të tjera të teknologjisë, përfshirë “Reddit” dhe “Twitter”, janë tallur me vështirësitë e gjigantit të mediave sociale.

Përçarja vjen një ditë pas një interviste me një ish -punonjës të “Facebook”, i cili ka zbuluar dokumente në lidhje me kompaninë.

Frances Haugen ka thënë për “CBS”-në të dielën se kompania i kishte dhënë përparësi “rritjes mbi sigurinë”.

Të martën ajo do të dëshmojë para një nënkomiteti të Senatit në një seancë të titulluar “Mbrojtja e fëmijëve online”, në lidhje me kërkimin e kompanisë mbi efektin e “Instagram”-it në shëndetin mendor të përdoruesve të rinj.

Shumë ndërprerje zgjidhen mjaft shpejt. Ato shpesh lokalizohen gjithashtu, me disa njerëz të paaftë për të hapur një faqe në internet që mund të shihet në një vend tjetër.

Sidoqoftë, kjo ndërprerje ishte globale dhe ka prekur të gjitha “spin-offet” e shumta të “Facebook”-ut.

Gjatësia e kohës kur ishte jashtë rrjetit është gjithashtu e pazakontë. Kishte raporte për “kaos” në selinë e “Facebook”-ut, ndërsa teknikët u përpoqën për ta rregulluar problemin.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Itali-Spanjë vjen sërish për tifozët e futbollit të bukur, një…