Ligjet themelore të budallallëkut njerëzor

19 prill 08:18

Nga: Carlo M. Cipolla
Përktheu Eliana Pilika

Ligji i Parë Themelor i budallallëkut njerëzor ngulmon pa asnjë dyshim te fakti që: Gjithmonë e në mënyrë të pashmangshme secili prej nesh nënvleftëson numrin e individëve budallenj që ndodhen në qarkullim.

Në pamjen e parë ky pohim mund të duket pak banal, apo tepër i qartë, apo ca si meskin, apo të treja së bashku. Megjithatë, po të shihet më me vëmendje kuptohet plotësisht vërtetësia e tij. Të ndalemi pak. Sado që të mendojmë se numri i budallenjve është shumë i madh, mbetemi gjithmonë në mënyrë të pashmangshme të çuditur nga fakti që:

a) njerëz që në të kaluarën i kemi gjykuar racionalë dhe inteligjentë, papritur tregohen pa asnjë pikë dyshimi budallenj të pandreqshëm;

b) ditë për ditë, me një monotoni të pandërprerë, ndjehemi të penguar dhe të dëmtuar në veprimtarinë tonë të përditshme nga individë budallenj kokë ngjeshur që në befasi, pa pritur e pa kujtuar na dalin përpara në vendet e në momentet më të papërshtatshme.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Nga: George Orwell (pjesë nga vepra “1984”) Përktheu: Çelo Hoxha…