Mbikëqyrësi i BE-së: Evropa ka ende nevojë për gaz të lëngshëm rus

20 prill 2024 | 08:58

Rregullatori i energjisë i BE-së ka paralajmëruar bllokun se ende duhet të importojë gaz natyror të lëngshëm rus për të shmangur një goditje energjetike, edhe pse një grup shtetesh anëtare kërkon të ndalojë blerjet e karburantit nga Moska.

Acer, mbikëqyrësi i energjisë i bllokut, ka deklaruar se përpjekjet për të frenuar importet rekord të Evropës të LNG-së ruse “duhet të trajtohen me kujdes”.

Kjo sepse furnizimi me gaz tubacioni nga vendi do të bjerë në fund të vitit.

“Reduktimi i importeve ruse të LNG-së duhet të konsiderohet në hapa gradualë”, ka deklaruar Acer në një raport që nënvizonte vështirësinë për BE-në për të balancuar sigurinë e energjisë me përpjekjen për të goditur financat e Rusisë duke shkurtuar blerjet e gazit.

Mbikëqyrësi, i cili monitoron nga afër tregun evropian të energjisë për zhvillime të pafavorshme, luan një rol kryesor në bashkërendimin e organeve rregullatore kombëtare.

Megjithëse BE-ja ka arritur të zëvendësojë gazin e tubacionit rus me LNG që nga pushtimi i plotë i Ukrainës në vitin 2022 nga Kremlini, tregu global i gazit është ende i ngushtë.

Tregjet e energjisë kanë qenë të paqëndrueshme këtë vit, mes shqetësimeve për një përshkallëzim të mundshëm në luftën e Izraelit me Hamasin dhe konfrontimin me Iranin, edhe pse deri më sot rritjet e çmimeve të naftës dhe gazit kanë qenë relativisht të përmbajtura.

Në një pjesë të madhe, BE-ja e ka zbutur largimin e saj nga gazi i tubacionit rus duke rritur blerjet e saj të LNG-së nga vendi si dhe nga furnizues të tjerë.

Rusia është tani furnizuesi i dytë më i madh i LNG-së në bllok pas SHBA-ve, duke përbërë 16 për qind të totalit të importeve vitin e kaluar.

Sipas Kpler, një ofrues i të dhënave, 15.5 milionë tonë LNG ruse të blera nga vendet e BE-së vitin e kaluar ishte gati 40 për qind më shumë se totali në vitin 2021.

Diplomatët e BE-së thonë se vendet duke përfshirë Suedinë, Finlandën dhe shtetet baltike po bëjnë presion që BE të vendosë një ndalim të menjëhershëm total të LNG-së ruse, një hap që do të kërkonte unanimitet nga vendet anëtare.

Zyrtarët e shteteve anëtare janë vendosur të lobojnë në Komisionin Evropian mbi planin javën e ardhshme.

“Është një çështje veçanërisht e rëndësishme për vendet rreth Detit Baltik”, ka thënë një diplomat i përfshirë në negociata.

Por karburanti importohet nga vende të tilla si Franca, Spanja dhe Belgjika, dhe një pjesë e tij shitet në Gjermani dhe fqinjët e saj të Evropës Qendrore, të cilët janë të shqetësuar për mbajtjen e ulët të kostove të energjisë për industrinë.

Po ashtu mbikëqyrësi i BE-së sinjalizoi shqetësimin për shtetet anëtare individuale që përdorin fuqi të reja “për të kufizuar përkohësisht furnizimet me gaz, duke përfshirë LNG, nga Rusia dhe Bjellorusia”, duke vënë në dukje se lëvizje të tilla mund të godasin kontratat afatgjata të furnizimit të rënë dakord me Moskën përpara pushtimit të Ukrainës në vitin 2022.

Prishja e kontratave të tilla mund t’i detyrojë kompanitë evropiane të paguajnë gjoba të rënda.

Fuqitë e reja u mbështetën nga Parlamenti Evropian javën e kaluar, por ende kërkojnë miratimin përfundimtar nga vendet anëtare.

Rregullatori theksoi se fundi i dërgesave të tubacioneve nga Rusia nëpërmjet Ukrainës në BE këtë vit do të reduktonte furnizimet e bllokut me gaz me 13.6 miliardë metra kub, ose rreth 4 për qind të konsumit total të vitit të kaluar.

Skadimi i kontratës së tranzitit do t’i japë fund flukseve përmes një prej vetëm dy rrugëve të mbetura të gazsjellësit nga Rusia në Evropë; tjetra shkon nën Detin e Zi në Turqi dhe Bullgari.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ndeshje vendimtare për titullin e kampionit mund të jetë derbi…