Mirvete Zogjani-Uka boton libër studimor për procedurën penale

17 maj 13:26

Libri studimor, “Gjykimi i drejtë në procedurën penale dhe ndikimi i publicitetit në parimin e gjykimit të drejtë” i autores Mirvete Zogjani-Uka, i cili ka dalë nga shtypi këtë javë, trajton temën e respektimit të publicitetit në gjykatat e Kosovës, në veçanti rolin e medias në gjykimin e drejtë. Vetë objekti i studimit është pikërisht ndikimi i publicitetit në mbarëvajtjen e procedurës penale, masën, dënimin që i shqiptohet, por edhe mbrojtjen e dinjitetit dhe integritetit të të akuzuarit.

Ky libër mëton të shpjegojë këtë fenomen në dy aspekte: në aspektin e mbajtjes së seancave publike dhe në aspektin e ndikimit të medias në formimin e opinioneve, që shpesh i bëjnë gjyq të pandehurit. Sot raportet në mes të sistemit gjyqësor dhe medias gjatë rrugëtimit për zbardhjen e së vërtetës, herë na paraqiten si aleatë, herë si kundërshtarë. Hulumtimet mediatike shpeshherë janë ato që nxitin organet kompetente për të vepruar, sikur ndodh edhe e kundërta, publikimet në medie prishin procesin e hetimeve. Ashtu sikur gjyqësori që ndonjëherë shkel liritë dhe të drejtat e individit, edhe mediet shkelin shpesh jo vetëm parimin e etikës, por edhe dispozitat ligjore të cilat e përcaktojnë lirinë e shprehjes dhe të veprimit.

Autorja Mirvete Zogiani Uka shpreson që me këtë libër të kontribuojë në pasqyrimin e gjendjes reale në vend, në përgjithësi lidhur me parimin e gjykimit të drejtë në procedurën penale në raport me parimin e publicitetit.

Libri ndahet në gjashtë kapituj dhe ka qindra burime. Është botuar nga shtëpia botuese “Armagedoni.

Shënime për autoren

Mirvete Zogjani-Uka ka lindur në fshatin Harilaq të komunës së Fushë-Kosovës. Ka kryer studimet master në Fakultetin Juridik të Universitetit të Prishtinës. Ka punuar në shoqërinë civile dhe është certifikuar për trajnuese të grave në politikë dhe barazi gjinore. Në vitet 2001-2008 ka punuar gazetare në “Radion Kosova e Lirë”. Prej 1 marsit të vitit 2008 dhe aktualisht punon në Radio Televizionin e Kosovës – “Radio Kosovë”. Deri në vitin 2013 ka punuar gazetare, ndërsa nga viti 2013 është redaktore përgjegjëse për informacion në këtë radio. Paralelisht me punën në “Radio Kosovë”, në vitet 2013-2015 ka ligjëruar lëndë të lëmit penal në Kolegjin Evropian “Juridica” në Prishtinë.

Jeton në Prishtinë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kjo marrëveshje është arritur mes Caritasit zviceran (CaCH), komunës së…