Pajisje për kontrollin e ëndrrave

28 prill 2018 | 22:14

Shkencëtarët kanë krijuar një makinë që ju lejon të kontrolloni ëndrrat tuaja.

I quajtur Dormio, pajisja shfrytëzon një fazë gjysmë të kthjellët të gjumit të njohur si Hypnagogia.

Kjo fazë ndodh në momentin ndërmjet gjumit dhe zgjimit dhe është periudha në të cilën ju keni më shumë gjasa të mbani mend ëndrrat tuaja.

Shkencëtarët shpresojnë se lejimi i njerëzve për të kontrolluar ëndrrat e tyre në një gjendje gjysmë të kthjellët do të ndihmojë në nxitjen e mendimit krijues.

Pajisja është krijimi i Adam Horowitz dhe kolegëve të tij në MIT Media Lab. Kjo pajisje përbëhet nga dy pjesë: një dorezë e veshur nga përdoruesi dhe një robot që flet vendosur në krahë të krevatit për të ndikuar në formën e subkoshiencës në mendimet e një personi.

Sensorët në pëllëmbën e dorezës dhe në kokë vëzhgojnë personin e fjetur ndërsa zbresin më thellë në gjumin e tyre. Përdoruesve u duhet të kapin grushtin e tyre ndërsa flenë, duke ushtruar presion mbi sensorin.

Ndërsa sensorët zbulojnë se personi është relaksuar dhe modelet e tyre të trurit janë duke ndryshuar, roboti do të lëshojë një zhurmë.

Nëse zhurma e përdorur për ta zgjuar paksa personin është një zë, si ‘qeni’ apo ‘çekiçi’, ëndrra do të inkorporojë këto objekte, kanë zbuluar studiuesit.

Hulumtuesit në MIT mbajtën tetë lëndë në hipnagogji, fazën e zgjatur të ëndërrimit gjysmë zgjuar, për aq kohë sa të ishte e mundur.

Sipas rezultateve të Horowitz, të gjithë subjektet u kujtuan dhe raportuan se e shihnin fjalën e nxitur gjatë gjendjes së tyre të ëndërrave, duke treguar zanafillën e suksesshme dhe kujtimin e stimujve në këtë gjendje të ëndrrave.

“Ne kemi një lloj sistemi të zbatueshëm për kontrollin e ëndrrave”, tha zoti Horowitz.

Rezultatet nga kampioni i vogël i njerëzve që morën pjesë në eksperimentin e Dormio janë premtues.

Ata shpenzuan një mesatare prej 158 sekondave më shumë duke punuar në një histori krijuese pasi përjetuan hipnagogji.

“Idetë nuk po vinin prej meje, ato vetëm po kalonin nëpër kokë”, raportoi një person i cili ishte subjekt i eksperimentit./21Media

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Zemërgjerësia e Mbretit Zog, ditën kur u martua financoi edhe…