POETËT NDJENJËSISHT I VARGËZOJNË PLISIT…

19 shtator 20:41

Vështrime

Shkruan: BILALL MALIQI

Kohë parë Kalanë e Tetovës u mbajt Dita Tradicionale e Plisit Bardhë, organizuar nga Shoqata për Kulturë dhe ShkencëPellazgët”, drejtimin e kryetarit të kësaj shoqate Prof.dr. Shefki Selami.

Qëllimi i këtij Manifestimi ishte dhe është që tradicionalisht shënohet dhe takohen njerëz kulturës e të artit nga gjitha trojet e shkëputura shqiptare dhe ruhet si sytë e ballit ky simbol me rëndësi jetike për kombin tonë.

Pa hyrë gjenezën apo historinë e plisit, duke e ditur se duhet thuhet shumë, e është thënë këtë Manifestim dhe në simpoziume shkencore për Plisin, unë do ndalem aspektin letrar e poetik shkrimtarët i shkruajnë vargje bukura dhe ndjenjësore Plisit.

Po këtë Manifestim u lexuan poezitë e poetëve shumtë pjesëmarrës aktivitetin e përvitshëm, cilët forma të ndryshme i shkruan poezi plisit, e i kanë shkarkuar gjithë atondjesi poetike, cilat u ishin mbledhur brenda shpirtit tyre krijues.

lexuari poezive (për plisin) para nesh na del një botë e tërë frymëzimesh e gjetje ndryshme inspirimeve për plisin, të cilat nuk ishin edhe pakëta, e cilat sheshojnë një dashuri të madhe për simbolin tonë kombëtar, duke i shtrirë ato ndjesi edhe  aspekte tjera kombëtare, si bie fjala: Flamuri, Kosova, Shqipëria, lufta, betejat etj., cilat janë pjesë përbërëse të poezive tyre.

Poezitë shumica sosh janë drejtpërdrejta, pa ndonjë gjysmëhermetizëm brenda vargjeve, cilat janë dashura dhe afërta me lexuesit, kuptohet me aq vlerë artistike kanë. Disa janë shkruara këngë, pra secili formën dhe individualitetin e tij krijues i ka derdhur vargje Plisit.

Vlerat e tyre nuk janë dhe nuk mund jenë njëjta, siç nuk janë edhe poezitë, por te disa poetë vlerat artisitke poezive janë ngritura, si bie fjala poezitë nga: Rami Kamberi, Hysen Këqiku, Sadije Aliti, Nezir Prokshi, Adem Abdullahu, Bilall Maliqi, Behare Neziri, Farida Zmijani-Ramadani e Sevdail Hyseni, dallojnë për nga vlerat artistike dhe ideo-estetike poezive tyre, sepse brenda poezive tyre ka tepër art, ka figura stilistike, gjë i bëjnë poezitë e tyre qëndrueshme artistikisht.

Edhe poezitë e poetëve tjerë janë derdhur gjithë ato ndjesi poetike, cilat shprehin dashuri madhe për plisin, disa prej tyre edhe rimuara (poezia e Avni Shaqirit, poetes Zylfije Gërvala, Nijazi Kastrati e poetëve tjerë), cilat janë  këndshme për lexim nga secila shtresë e lexuesve, sepse plisit nuk i shkruajnë vetëm poetët shkruajnë për rritur, porse edhe ata shkruajnë edhe për fëmijë, pastaj plisit nuk shkruhet vetëm poezi, porse tregime, studime, i shkruhet edhe këngë, cilat këngë mandej këndohen nën tinguj çisftelisë.

njëzetepesë poezitë kushtuar plisit e poezi tjera dhenjë kënge, me cilat përthekohet ky libër përkushtimor, përgatitur nga Prof. dr. Shefki Selami, shpërfaqen poezi me tematikë për plisin, madhështinë e tij, identifikuesin e qenies sonë njerëzore dhe kombëtare, prandaj poetët janë munduar sa bukur dhe sa dashurisht t’i shkruajnë vargje poetike, t’i derdhin gjitha ato ndjesi mbledhura brenda shpirtrave tyre.

Për shkruar poezi bukura për dhe me art veçantë nuk është edhe aq lehtë, e sidomos kur shkruan poezi përkushtimore dhe me rimë, cilat ia kufizojnë mendimet poetit, prandaj duhet munduar ajo shkruhet ketë art veçantë, apo ta ketë bile formën e botueshme.

Le na kujtohet thënia Jevgeni Jevtushenko, ku thotë:

Biografia e një poeti është poezia e tij. gjitha tjerat janë poshtëshënime”.

Le mundohemi shkruajmë sa mirë ta formulojmë biografinë tonë sa bukur dhe sa me art.

Zatën kjo duhet jetë si një pikësynim i çdo krijuesi, jo vetëm ai shkruan poezi, por edhe zhanret tjera letrare e shkencore.

Ky libër do t’u bie dorë lexuesve dhe ata do t’i lexojnë këto poezi me këto larushi vlerash kanë e e rrumbullaksojnë punën krijuese tyre, por edhe përpiluesit të këtij libri me këto përkushtime poetike, prof.dr. Shefki Selami.

Librit rrugë mbarë deri te lexuesit, ndërsa poetëve punë të mabrë krijimtaritë e tyre. Le mundohemi shkruajmë bukur, e t’i japim ngjyrime sa artistike shkrimeve tona, të cilat na dalin nga thellësia e shpirtrave tanë bardhë si plisi

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Real Madridin e pret një takim tejet i vështirë në…