Pse po rritet pasiguria financiare në Zvicër?

09 nëntor 16:16

Sipas një sondazhi të Comparis, të kryer në tetor, një në tre persona në Zvicër pret që gjendja e tyre financiare të përkeqësohet në krahasim me një vit më parë, kryesisht për shkak të rritjes së primeve të sigurimit shëndetësor.

Gjithnjë e më shumë zviceranë presin kohë të dobëta kur bëhet fjalë për paratë në dispozicion, veçanërisht për shkak të faturës më të lartë nga sigurimi shëndetësor: 33% e të intervistuarve në një anketë të kryer në tetor nga kompania e krahasimit të internetit Comparis presin një përkeqësim të financave, krahasuar me 17% të krahasuar me muajin mars.

Si arsye kryesore për përkeqësimin e situatës, të anketuarit vënë në vend të parë rritjen e primeve bazë të sigurimit shëndetësor, të përmendur nga 64% e sondazhit: kjo është vlera më e lartë e vërejtur që nga viti 2017, rezulton nga sondazhi i opinionit i porositur nga Comparis, bazuar në mbi 1000 njerëz. Shifra rritet në 70% për meshkujt, ndërsa bie në 58% për femrat. Në vend të dytë në renditjen e shkaqeve (u arrit të tregoheshin faktorë të ndryshëm) vijon rritja e qirave apo e interesit të hipotekës (31%), në vendin e tretë humbja e vlerës së investimeve të veta kapitale, duke filluar nga investimet e kapitalit (22%), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

“Në vorbullën e rritjes së çmimeve, rritjet masive të sigurimit bazë (+ 6.6% mesatarisht) janë të kudondodhura dhe ushqejnë shqetësimet për një përkeqësim të situatës financiare personale,” vë në dukje Michael Kuhn, eksperte financash Comparis, i cituar në një njoftim të djeshëm. “Dhe kjo edhe nëse çmimet e reja do të hyjnë në fuqi vetëm më 1 janar”. Në fakt, me një premi mesatare për të rriturit prej 4,882 franga në vitin 2023 (4,574 franga më 2022), barra e sigurimeve shëndetësore paraqet një shpenzim të konsiderueshëm, thekson specialistja.

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kuvendi i Kosovës nesër do të mbajë seancë plenare me…