Reuters: Kosova pushtohet nga monedhat 2 euroshe false, por me to mund të paguash

21 shtator 2023 | 20:55

Gjiganti mediatik ”Reuters”, ka shkruar për monedhat false 2 euro të cilat po qarkullojnë nëpër Kosovë.

Në këtë artikull thuhet se “Kosova është pushtuar nga këto monedha”, por raportohet se “mund të paguhet me to”.

Po ashtu tregohet se Kosova dhe Mali i Zi nuk janë në eurozonë, por e përdorin euron si monedhë të tyre.

Teksa për 2 eurot false thuhet se rritjen më te madhe e kanë pasur gjatë këtij viti.

Më poshtë artikulli i Reuters:

Në një kafene në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë, stafi ka hequr dorë nga kontrolli nëse monedhat 2 euro që njerëzit përdorin për të paguar janë origjinale, pasi një përqindje kaq e lartë janë false dhe siç bën cilësia e lartë e disa falsifikimit. është pothuajse e pamundur të thuhet.

“Në fillim të gjithë ishin të shqetësuar dhe kontrollonin nëse monedhat 2 euro ishin false apo jo”, tha kamerieri Endrit.

Ai dhe kolegët e tij i mbanin monedhat pranë dritës për t’i ekzaminuar ose i ulnin në një tavolinë për të parë se si tingëllonin.

“Tani ne nuk kontrollojmë më… mund të marrim para false ose mund të japim para false. Është njësoj.”

Numri i monedhave false 2 euro në qarkullim ka shënuar një rritje masive këtë vit, sipas agjencive ligjzbatuese.

Kosova dhe Mali i Zi fqinjë nuk janë pjesë e Eurozonës por megjithatë përdorin euron si monedhë të tyre.

Në një dyqan të vogël afër kafenesë në Prishtinë, me 11 monedha 2 eurosh në arkë, shitësja tha se besonte se gjashtë ishin false dhe se aq shumë në qarkullim ishin false, sa nuk kishte zgjidhje tjetër veçse t’i pranonte ato.

Në laboratorin e mjekësisë ligjore të policisë së Prishtinës, stafi ekzaminoi më shumë se 30,000 monedha të falsifikuara 2 euro në gjysmën e parë të këtij viti, krahasuar me 4,451 në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

“Cilësia varion nga shumë e dobët në shumë e mirë,” tha Vjollca Mavriqi, eksperte për paratë e falsifikuara në laborator.

“Më parë, monedhat false nuk ishin magnetike dhe tani janë, më parë kishin probleme me peshën, por tani përputhen me ato origjinale”.

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Deputetja e Kuvendit të Kosovës, nga radhët e PDK-së, Ganimete…