Masat diskriminuese dhe të turpshme të Speciales

09 korrik 2024 | 21:04

Shkruan: Sali Bislimi, drejtor i zyrës ligjore First-consulting.ch në Bern të Zvicrës dhe drejtor i “Zëri Perëndimor i Kosovës”

Presidentit Thaçi aktualisht ndodhet në paraburgim në Hagë, në pritje të gjykimit.
Sipas raporteve të besueshme, vizitat e tij në burg janë të kufizuara dhe kreu i mbikëqyrjes së burgut është me kombësi rumune.
Pa paragjykuar aktgjykimin e ardhshëm, megjithatë rezulton se kushtet e paraburgimit të Hashim Thaçit nuk e respektojnë kornizën ligjore të rezervuar për secilin të paraburgosur të referuar në GJNP.
Në të vërtetë, psikologjikisht, i burgosuri duhet të jetë në gjendje të komunikojë me të dashurit e tij dhe të vazhdojë të mbajë kontakte të rregullta me ta.
Një kufizim i kësaj të drejte themelore duhet të arsyetohet për arsye sigurie dhe të përshtatet me zhvillimin e duhur të procedurës.
Në asnjë rrethanë nuk mund të pranohen dyshime të thjeshta për marrëveshje të fshehtë, me rrezikun e rënies në arbitraritetit dhe anësi në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare publike.
Si të shpjegohen në këtë mënyrë dhe ligjërisht kufizimet aktuale të vendosura ndaj presidentit Thaçi?
Në këtë fazë, ka një respekt të qartë për privatësinë e tij dhe prezumimin e tij të pafajësisë, nga të cilat ai duhet të përfitojë ligjërisht deri në gjykimin e tij.
Për më tepër dhe për arsye të ngjashme, emërimi si përgjegjës për monitorimin e paraburgimit të tij, i një personi me kombësi rumune, vendi i të cilit mohon vetë ekzistencën e shtetit te Kosovës, është një nënçmim që është i vështirë për t’u pranuar.
Këto masa diskriminuese dhe te turpshme të japin përshtypjen e drejtësisë së korruptuar dhe qëllimisht të njëanshme, në kundërshtim me rregullat më elementare të mirësjelljes.
Për ata që janë të ndjeshëm ndaj drejtësisë ndërkombëtare që respektojnë drejtësinë aktualiteti qe përjeton presidenti Hashim Thaçi duhet të kontestohet nga shteti i Kosovës.
Heroi i gjallë i Kosovës nuk duhet lejuar te trajtohet në mënyrë të padenjë, me shpërfillje të rëndë të të drejtave të të akuzuarve.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ismet Sylejmani NDEROJE HEROIN E KUVENDIT TË KOSOVËS, TRIBUNIN E…