Save the Children: Shqipëria e fundit në rajon për mbrojtjen e fëmijëve

01 qershor 2018 | 21:41

Organizata “Save the Children” publikoi sot në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, raportin “Shumë Fëmijë të Përjashtuar”, ku Shqipëria renditet në vendin 77 nga 175 vende të vlerësuara në gjithë botën.

Ky pozicionim tregon se në Shqipëri ka ende fëmijë që e kanë humbur fëmijërinë e tyre, transmeton Zëri i Amerikës.

Shqipëria është vendi me vdekshmërinë foshnjore më të lartë në rajon, 13.5 vdekje për 1 mijë lindje. Shqipëria ka nivelin më të lartë në rajon për vonesën në rritjen e fëmijëve, 23.1 për qind e fëmijëve 0-5 vjeç. Afro 8.5 e fëmijëve shqiptarë janë jashtë sistemit arsimor të ulët dhe të mesëm. Rreth 5.1 për qind e tyre janë përfshirë në punë të rënda. Adoleshente të martuara ose në bashkejetesë janë 6.5 për qind dhe 21.8 e tyre kanë lindur fëmijë.

Bazuar në këto indikatorë, Shqipëria ka renditjen më të ulët krahasuar me vendet e rajonit: Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 39, Serbia në vendin e 46, Mali i Zi në vendin 53, Maqedonia në vendin e 66 dhe Shqipëria në vendin 77.

“Save the Children” i bëri thirrje qeverisë të sigurojë që asnjë fëmijë të mos vdesë nga shkaqe të parandalueshme ose të trajtueshme apo t’i nënshtrohet dhunës.

“Asnjë fëmijë të mos i grabitet e ardhmja për shkak të kequshqyerjes, martesës së hershme të detyruar, shtatzënisë së hershme ose punës së detyruar por fëmijëve t’iu mundësohet akses në arsim cilësor dhe t’iu ofrohen mundësi për të zhvilluar potencialet e tyre” – thuhet në deklaratën e “Save the Children” për 1 Qershorin.

Më shumë se 1.2 miliard fëmijë jetojnë në vende të prekura nga konflikti, thekson raporti i “Save the Children”, ku varfëria është e përhapur dhe diskriminimi ndaj vajzave është në nivele të larta.

Më shumë se një miliard fëmijë jetojnë në vende të prekura nga varfëria, 240 milion jetojnë në vende të prekura nga konflikti dhe më shumë se 575 milion fëmijë jetojnë në vende ku diskriminimi i vajzave është cështje serioze.

Ndërsa 153 milion fëmijë jetojnë në vende të prekura nga të tre rreziqet së bashku.

Në indeksin “Fundi i Fëmijërisë” vendet si Singapori, Sllovenia renditen të parët, më pas vjen Norvegjia, Suedia dhe Finlanda si vendet më pak të cënuara në botë.

Tetë nga 10 vendet e fundit janë në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore, ku Nigeria renditet e fundit.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Për dikë, ky 1 qershor u bë i veçantë se…